Ajax haalt 'typische Argentijn' in huis: 'Durft af en toe over de schreef te gaan'

30-08-2023 15:43 Laatste update: 15:52
2

Ajax heeft met het vertrek van Edson Álvarez en Jorge Sánchez de nodige 'grinta' verloren, maar met de komst van Gaston Ávila wordt dat gemis mogelijk gecompenseerd. Royal Antwerp FC-watcher David van den Broeck vertelt in gesprek met VoetbalNieuws wat voor speler Ajax met de Argentijn binnenhaalt.

De 21-jarige Ávila werd recent door Ajax overgenomen van het Royal Antwerp FC van Marc Overmars en Mark van Bommel. De Amsterdammers betaalden naar verluidt 12,5 miljoen euro voor de Argentijn. Van den Broeck benadrukt dat Ajax een 'typisch Argentijnse' speler heeft weten te strikken.

"Vooral defensief is het een sterke speler", steekt Van den Broeck van wal. "Hij kan zich echt vastbijten in zijn tegenstander en is niet bang om zijn voetje te laten hangen. Dat is typisch Argentijns. Af en toe durft hij over de schreef te gaan, maar ik zou niet zeggen dat het een vuile speler is. Het is gewoon iemand die echt zijn mannetje staat in de duels en ook mee naar voren komt."

Op de linksbackpositie wordt bij Ajax niet alleen verdedigend het een en ander verwacht, ook aanvallend moet er worden bijgedragen. Dat zit volgens de Antwerp-watcher redelijk goed. "Laatste tijd gaf hij ook meer en meer assists met zijn goede linker. Hij heeft ook een goed schot. Dat kan hij ook wel, maar ik zou vooral zeggen dat hij defensief sterk is."

Temperament en theater

Met Ávila haalt Ajax een jongen met temperament en theater in huis. "Hij is typisch Zuid-Amerikaans, typisch Argentijns. Daar hoort af en toe het nodige theater bij. Hij zal weleens een defensieve schwalbe laten zien en doen alsof hij heel veel pijn heeft. Dan moet je vooral ervanuit gaan dat het wel zal meevallen."

Toch nemen de Amsterdammers met Ávila een risico. Dat komt mede door zijn geringe ervaring. "In december kwam hij pas in het elftal. Het voorbije halfjaar heeft hij wel alles gespeeld. Ajax haalt hem dus wel binnen op basis van één halfjaar in Europa. Ze kenden hem al van vroeger, toen Overmars nog bij Ajax zat. Toen stond hij ook al op de lijst."