Het Ecuadoriaans elftal: álles wat je moet weten over de tegenstander van Oranje

25-11-2022 08:00 Laatste update: 08:00

Het Nederlands elftal speelt vrijdag om 17.00 uur het tweede groepsduel op het WK in Qatar. In het Khalifa International Stadium is Ecuador de tegenstander. VoetbalNieuws licht het elftal van bondscoach Gustavo Alvaro voor je uit.

Ecuador was voor het WK ondanks de kwalificatie lang niet zeker van een WK-deelname. Dat komt omdat rechtsback Byron Castillo meedeed in de kwalificatie voor het WK. De verdediger zou niet in Ecuador in 1998, maar in Colombia in 1995 geboren zijn. Dit liep uiteindelijk uit in een arbitragezaak bij het internationaal sporttribunaal CAS.

Het CAS oordeelde dat Ecuador een boete van honderdduizend euro moet betalen voor het tonen van valse documenten. Daarnaast krijgt de huidge nummer 44 van de FIFA-wereldranglijst een puntenaftrek van drie punten als de volgende kwalificatiecyclus begint. Dat was voor bondscoach Alvaro voldoende om Castillo niet op te nemen in de WK-selectie van Ecuador.

Een speler die wel met Ecuador actief is op het WK is Enner Valencia. Op het WK in 2014 was de spits van Fenerbahçe nog driemaal trefzeker, maar hij leek op zijn retour. In het eerste duel tegen Qatar bleek niets minder waar. Valencia scoorde tweemaal en zorgde ervoor dat Ecuador met 0-2 won. De spits viel nog wel uit met een blessure, maar het werd al bekend dat Valencia fit genoeg is om te starten.