Koeman licht keuze voor eerste doelman toe: 'Anderen waren teleurgesteld'

5 juni om 14:38

Bondscoach Ronald Koeman heeft woensdagmiddag tijdens de persconferentie bevestigd dat Bart Verbruggen op het EK de eerste doelman van Oranje is. In de periode oktober/november, waarin Verbruggen vier interlands keepte, maakte hij dat besluit al deels.

Dat betekent dat Mark Flekken en Justin Bijlow tijdens het toernooi in Duitsland op de bank plaats zullen nemen. Flekken doet dat in eerste instantie als stand-in van Verbruggen, Bijlow is de nummer drie in rangorde. "Bewust hebben we in maart tijdens beide oefenwedstrijden zowel Bart als Mark laten spelen", aldus Koeman. "Mark deed het overigens zeer goed tegen Schotland, maar de keuze voor Bart was voor mij duidelijk."

Alle drie de keepers, inclusief keeperstrainer Patrick Lodewijks, waren aanwezig bij het daarvoor bestemde gesprek. Van boze gezichten en slaande deuren was daarin geen sprake, vertelt Koeman. "Het zijn lieve jongens. De twee andere zijn natuurlijk wel teleurgesteld, maar op een goede manier. Ze moeten met z'n drieën ervoor zorgen dat ze elkaar concurrentie geven en naar hoge hoogtes stuwen."

Oranje speelt in aanloop naar het EK twee oefenwedstrijden. Donderdag ontvangt het Canada in De Kuip, maandag IJsland. Op zondag 16 juni begint het toernooi voor Nederland met de groepswedstrijd tegen Polen.