Volendam keert na dertienjarige afwezigheid terug in Eredivisie na knotsgek slot

22-04-2022 22:06 Laatste update: 22:50

FC Volendam speelt volgend seizoen officieel in de Eredivisie. De Volendammers moesten vrijdagavond op bezoek bij FC Den Bosch winnend afsluiten en maakten daarin geen fout. Het werd 0-2 voor de nummer twee van de Keuken Kampioen Divisie, die niet meer kan worden ingehaald door de concurrentie. In de slotfase liepen de spanningen hoog op in Den Bosch en werden nog twee rode kaarten uitgedeeld.

In de vorige speelronde kon FC Emmen feestvieren na het afdwingen van promotie en deze keer is het de beurt aan FC Volendam. De club uit de vissersstad ging op bezoek bij Den Bosch en had het aanvankelijk lastig tegen de stugge ploeg. In de openingsfase lag doelman Filip Stankovic vaak in de weg en kon de thuisploeg niet op voorsprong komen. Na ruim twintig minuten brak Joshua Flint de ban en kwamen de bezoekers uit Volendam op voorsprong. Na de 0-2 van Robert Mühren leek Volendam in veilige haven.

De wedstrijd ging voor het grootste gedeelte gelijk op, waardoor de 0-2 voorsprong vrij geflatteerd was aan Volendamse kant. Een kwartier voor tijd maakte Den Bosch het nog spannend door voor de aansluitingstreffer te zorgen. Sebastiaan van Bakel nam die treffer voor zijn rekening. Na de tegentreffer greep trainer Wim Jonk in en voerde hij een dubbele aanvalswissel door. Martijn Kaars en Ibrahim El Kadiri vervingen Daryl van Mieghem en Gaetano Oristanio.

Vlak voor tijd besloot scheidsrechter Yannick van der Laan de wedstrijd tijdelijk te staken vanwege misdragingen van het thuispubliek. Volendam moest even vrezen dat het promotieduel niet afgemaakt zou worden, maar na een stillegging van ongeveer tien minuten werd er weer afgefloten om de wedstrijd af te maken.

De spanning was in de slotfase om te snijden en Den Bosch leek vlak voor tijd voor de gelijkmaker te zorgen, maar doelman Stankovic had een geweldige redding in huis op de kopbal van Torino Hunte, waardoor Volendam de overwinning over de streep trok. In de blessuretijd liepen de spanningen nog hoop op en kreeg Den Bosch-trainer Jack de Gier een rode kaart. Assistent-trainer Matthias Köhler mocht óók met een rode kaart vertrekken.

Voor het Andere Oranje betekent het een langverwachte terugkeer naar de Eredivisie: in 2009 was de club daar voor het laatst actief, toen het als nummer negentien naar de Keuken Kampioen Divisie degradeerde en daar ruim een decennium verbleef.