Exclusive

Van kampioenschappen naar ontslag: zo verloopt de trainerscarrière van Cocu

Van kampioenschappen naar ontslag: zo verloopt de trainerscarrière van Cocu

12-11-2023 08:26 Laatste update: 09:07

Phillip Cocu is vertrokken als trainer van Vitesse. De oefenmeester hield de eer aan zichzelf en besloot op te stappen bij de kwakkelende Arnhemmers. Voor de Eindhovenaar was het al zijn vierde klus als hoofdtrainer en zo verliep zijn carrière tot nu toe.

Cocu, geboren 29 oktober 1970 te Eindhoven kende een zeer succesvolle carrière als speler. Bij zowel FC Barcelona als PSV wist de middenvelder bijna alles te winnen wat er te winnen valt en was Cocu zelf aanvoerder van de Catalanen.

Na zijn actieve carrière begon Cocu als assistent van Marco van Basten en Bert van Marwijk bij het Nederlands elftal. De middenvelder zag van dichtbij hoe Oranje furore maakte op het EK van 2008 en bijna de WK-titel van 2010 in de wacht sleepte. Na bijna vier jaar besloot Cocu bij PSV aan de slag te gaan als trainer van de onder 19.

Kampioenschappen met PSV

Tegelijkertijd met het assistentschap bij Oranje vervulde Cocu eenzelfde rol bij PSV. Als assistent van Fred Rutten en kortstondig van Dwight Lodeweges zat Cocu in totaal 157 wedstrijden op de bank van PSV voordat hij een seizoen aan de slag ging als hoofdtrainer van de onder 19. Na één seizoen kreeg de oefenmeester de touwtjes in handen in Eindhoven en mocht hij aan de slag gaan als trainer van het eerste.

Voor het laatst was PSV landskampioen geworden in 2007. Aan Cocu de taak om dat te veranderen, met succes. Zijn eerste seizoen als hoofdtrainer van PSV verliep echter met ups en downs. Het spel was vaak traag en sprankelde allesbehalve. PSV werd vierde en kende een van de slechtste seizoens-starten in de clubhistorie. Na vijftien potten stond PSV tiende en won het slechts vijf duels op dat punt. Het was de slechtste reeks in 42 jaar.

Een jaar later zag alles er anders uit. PSV was de dominantste kampioen van de Eredivisie sinds de eeuwwisseling en verzekerde zich van Champions League-voetbal. Hierna werd PSV onder Cocu nog tweemaal landskampioen, waaronder de spectaculaire ontknoping in Zwolle toen Ajax verloor van de Graafschap op de laatste speelronde en PSV er met de titel vandoor ging.

Buitenlandse klussen

Fenerbahce besloot het doorlopende contract van Cocu af te kopen. De Turken lijfden de oefenmeester in en samen met assistent Chris van der Weerden gingen beide aan de slag in de Turkse hoofdstad. "Ik zie hier een uitdaging en krijg de kans om iets op te bouwen, zoals ik ook bij PSV heb gedaan", sprak Cocu bij zijn aanstelling, maar opbouwen zat er niet in. Na teleurstellende resultaten, slechts enkele overwinningen en een kansloze situatie op Europees vlak dreigde ontslag. Voorzitter Koç besluit vertrouwen te houden en stelde dat assistenten van Cocu aan de media lekten. De Nederlander kreeg het vertrouwen en enkele selectiespelers werden geschorst. Twee weken later zit het er echter toch op. Cocu komt tweemaal niet verder dan een 0-0 en mag vertrekken.

Verrassend besloot Cocu hierna in te stappen bij Derby County. De ploeg uit het Championship was een seizoen eerder dicht bij promotie en die stap naar de Premier League moest Cocu gaan verwezenlijken. "Ik kijk uit naar dit avontuur en ben vereerd om hier te beginnen", waren de eerste woorden van Cocu in Engeland. Met Derby County kwam Cocu in zijn eerste seizoen echter niet verder dan de tiende plaats. In zijn tweede seizoen werd er slechts één overwinning geboekt in de eerste elf wedstrijden waardoor de club de stekker uit de samenwerking trok.

In mineur met Vitesse

In zijn actieve spelerscarrière kwam Cocu jaren uit voor Vitesse. Wat is dan een betere plek om je trainerscarrière voort te zetten dan bij je oude liefde. Nou, niet bij Vitesse bleek na iets meer dan een jaar. In zijn eerste jaar eindigde Vitesse kleurloos op de tiende plaats. De oefenmeester besloot eerder al allemaal oude bekende te halen. Zo kwamen Davy Pröpper, Marco van Ginkel en Isimat-Mirin naar Arnhem. Spelers die eerder onderdeel waren van het kampioenselftal met PSV. In zijn tweede seizoen ging het echter nog minder. Na twaalf wedstrijden was Vitesse terug te vinden op de achttiende plaats met slechts acht punten. Cocu besloot op te stappen waardoor ook zijn derde avontuur in mineur eindigde.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!