Nieuws

KNVB wacht met reactie op WK-toewijzing: 'Wachten bidbook van Saudi-Arabië af'

KNVB wacht met reactie op WK-toewijzing: 'Wachten bidbook van Saudi-Arabië af'

1 november - 11:40

De KNVB wil nog niet inhoudelijk reageren op het aan Saudi-Arabië toegewezen WK van 2034, zo meldt de NOS. De Nederlandse voetbalbond wil het 'Saudische bidbook' afwachten.

De afgelopen dagen schemerde al door dat Saudi-Arabië het WK 2034 zou gaan krijgen, zeker toen de enige concurrent Australië zich terugtrok uit de race. FIFA-voorzitter Gianni Infantino bevestigde de verwachtingen dinsdagavond op zijn Instagram-account door een post te plaatsen waarin hij aangaf dat het land uit het Midden-Oosten met de organisatie van het mondiale toernooi aan de haal gaat.

Gezien vermeende schimmige toewijzing en de omstreden mensenrechten in Saudi-Arabië, is er net als bij het toernooi in Qatar plaats voor vraagtekens. "Wij zijn benieuwd naar het bidbook van Saudi-Arabië", zo begint een woordvoerder van de KNVB tegenover de NOS. "Voor het mogen organiseren van een WK moet een land aan veel voorwaarden voldoen. Wij moeten afwachten waar ze mee komen."

Met die voorwaarden doelt de KNVB op de FIFA-reglementen waarin een WK-organisator zich moet houden aan richtlijnen die door de VN van kracht zijn gemaakt. In de zogeheten ‘United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights’ staat onder meer dat een land verplicht is om mensenrechten te beschermen.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!