Exclusive

Wie is Michael Valkanis, de assistent-trainer die Ajax coacht tegen PEC?

Wie is Michael Valkanis, de assistent-trainer die Ajax coacht tegen PEC?

16-12-2023 11:40 Laatste update: 17-12-2023 17:35

Sinds John van 't Schip werd aangesteld als nieuwe hoofdtrainer van Ajax, hebben de Amsterdammers ook een kersverse assistent-coach. Van 't Schip nam zijn goede vriend Michael Valkanis mee, die bij zijn afwezigheid tegen PEC Zwolle en de amateurs van Hercules voor de groep staat. Wie is de Australiër eigenlijk? VoetbalNieuws schetst een portret.

Wie is Michael Valkanis?

Michael Valkanis werd geboren op 23 augustus 1974 in Melbourne, Australië. De inmiddels 49-jarige coach was als voetballer actief bij South Melbourne FC en Adelaide United uit zijn geboorteland en Iraklis, Larissa en Agios Nikolaos uit Griekenland. Tijdens zijn actieve carrière speelde hij één interland voor het Australische nationale elftal: op 16 augustus 2006 tegen Koeweit.

Samenwerking Valkanis en Van 't Schip

Valkanis is een goede vriend en collega van Van 't Schip. De ras-Ajacied is de tijdelijke opvolger van de onlangs ontslagen Maurice Steijn. Van 't Schip en Valkanis werkten voor het eerst met elkaar samen bij Melbourne City. Laatstgenoemde had daar als speler dus al veel ervaring, maar was er ook jeugdcoach, ad-interim en assistent. In het seizoen 2016/2017 stonden beide heren aan het roer bij het eerste elftal.

Toen Van 't Schip later dat seizoen werd ontslagen als trainer van Melbourne, nam Valkanis het als interim-coach van hem over. De twee bleven contact houden en kwamen een jaartje later weer samen te werken, bij het voor Van 't Schip vertrouwde PEC Zwolle in de Eredivisie. Valkanis was een halfjaar high-performance coach en werd later officieel assistent van zijn vertrouwde collega. De Australiër heeft dus ervaring met werken in Nederland.

Toen Van 't Schip weer een jaar later werd aangesteld als bondscoach van Griekenland, was één en één twee. Valkanis, een doorgewinterde kenner van het Griekse voetbal, ging uiteraard weer met Van 't Schip mee. Dat was voorlopig ook hun laatste gezamenlijke klus, want na twee jaar op het Griekse archipel nam Van 't Schip een periode voor zichzelf en coachte Valkanis KAS Eupen en tot voor kort Hapoel Tel Aviv. Door de oorlog in Israël maakte hij een transfervrije overstap naar Ajax.

Komende zondag zal Valkanis zijn debuut maken als interim-coach van Ajax. Van 't Schip zit namelijk een week in Australië voor de bruiloft van zijn zoon. Ook de bekerwedstrijd van aanstaande donderdag tegen de amateurs van Hercules neemt Valkanis voor zijn rekening.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!