Exclusive

Wat heeft John van 't Schip in het verleden al gedaan voor Ajax?

Wat heeft John van 't Schip in het verleden al gedaan voor Ajax?

28 oktober - 16:45 Laatste update: 2 november - 15:02

John van 't Schip is maandagochtend gepresenteerd als interim-trainer van Ajax. In Amsterdam is Van 't Schip na het ontslag van Maurice Steijn en de periode van Hedwiges Maduro als interim-trainer de nieuwe tussenpaus. Wat heeft Van 't Schip in het verleden al voor Ajax gedaan? VoetbalNieuws zocht het voor je uit!

John van 't Schip als speler van Ajax

John van 't Schip is een echte Amsterdammer. De inmiddels 59-jarige oud-speler is geboren in Amstelveen en kwam in 1976 in de jeugdopleiding van Ajax terecht. Daar maakte hij in 1981 zijn debuut in het eerste, om vervolgens tot aan 1992 ruim 273 wedstrijden voor de club te hebben gespeeld. Van 't Schip, veelal een rechtervleugelaanvaller, scoorde in totaal 29 keer voor Ajax.

Nadat de voormalig Oranje-international in 1996 zijn actieve loopbaan beëindigde, werd hij jeugd- en assistent-trainer bij Ajax en in 2001 hoofdtrainer van FC Twente. Hij werkte vervolgens veel samen met Marco van Basten, zijn boezemvriend en oud-teamgenoot. Zo was Van 't Schip van 2004 tot het EK van 2008 de rechterhand van de bondscoach bij het Nederlands elftal. Als Van Basten na zijn periode bij Oranje wordt aangesteld als trainer van Ajax, neemt hij Van 't Schip wederom mee.

Technische functies Van 't Schip in Amsterdam

Toen Van Basten om 6 mei 2009 opstapte, volgde Van 't Schip hem op als interim-coach. Dat deed hij slechts een wedstrijd, omdat in het seizoen daarop Martin Jol de scepter ging zwaaien. 'Skippy', zoals zijn bijnaam luidt, bleef gedurende het seizoen 2009/2010 weer assistent.

De ras-Ajacied maakte vervolgens vele uitstapjes naar het buitenland. Zo was hij tweemaal coach in Australië, bij Melbourne Heart en Melbourne City en werd hij op aandragen van Johan Cruijff ooit eens trainer van Chivas de Guadalajara uit Mexico. Na een minder succesvolle periode bij PEC Zwolle en een tweejaar durend avontuur als bondscoach van Griekenland, is Van 't Schip al weer een tijdje clubloos.

Nu Ajax in brand staat, schreeuwt het om de terugkeer van mensen met club-DNA. Met de aanstelling van Louis van Gaal en Michael van Praag gebeurde dat al, maar de technische kennis van Van 't Schip ontbrak nog. Hij zou in eerste instantie technisch adviseur gaan worden, maar nu Steijn is ontslagen, ziet het ernaaruit dat de club hem gaat vragen om de jongens op het veld onder zijn hoede te nemen.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!