Nieuws

Wie binnen Ajax had de bevoegdheid om Maurice Steijn te ontslaan?

Wie binnen Ajax had de bevoegdheid om Maurice Steijn te ontslaan?

23-10-2023 12:48 Laatste update: 23:10

Maurice Steijn is sinds maandag vertrokken bij Ajax De Amsterdammers wisten al hun acht laatste officiële duels niet te winnen en staan momenteel op een zeventiende plaats in de Eredivisie. Wie heeft Steijn eigenlijk ontslagen? VoetbalNieuws geeft je het antwoord.

De supporters van Ajax spraken maandag uit hun steun aan Steijn niet langer te kunnen volhouden. Volgens de Supportersvereniging Ajax en de AFCA Supportersclub moest de Haagse oefenmeester de eer aan zichzelf houden en opstappen. Na afloop van de 4-3 nederlaag tegen FC Utrecht van afgelopen zondag gaf Steijn echter nog aan 'onverminderd strijdbaar' te zijn. Deze maandag besloot Ajax echter afscheid te nemen van de trainer.

De vraag rijst dus wie er binnen Ajax de bevoegdheid had om Steijn de laan uit te sturen. Dat is uiteraard de algemeen directeur. Op dit moment wordt die functie interim bekleed door Jan van Halst. Hij wordt in maart opgevolgd door Alex Kroes, al ziet het ernaar uit dat de voormalig AZ-bestuurder eerder kan beginnen.

Van Halst is dus degene die verantwoordelijk was voor het ontslag van Steijn, al is de positie van Van Halst ook niet vanzelfsprekend. Van Halst keert namelijk ook niet terug in de raad van commissarissen. Met Louis van Gaal heeft Ajax onlangs een technisch adviseur voor die bestuurslaag in huis gehaald. De afgelopen weken werd al duidelijk dat zijn hand zichtbaar is en dat de oud-coach eigenlijk overal de touwtjes in handen heeft. Hij sprak tijdens de interlandperiode nog meermaals met Steijn, waarna laatstgenoemde aangaf dat hij nog altijd vertrouwen voelt van de clubleiding. Dat bleek uiteindelijk niet het geval.

Normaal gesproken gaat een technisch directeur over deze kwestie, maar de Duitser Sven Mislintat werd aan het begin van het seizoen al ontslagen wegens zijn transferbeleid en mogelijke belangenverstrengelingen.