Nieuws

Charisteas: 'Terugval van Ajax ook van invloed op mindere prestaties Oranje'

Charisteas: 'Terugval van Ajax ook van invloed op mindere prestaties Oranje'

16-10-2023 08:33

Angelos Charisteas heeft er goede hoop in dat Griekenland zich ten koste van Nederland kan kwalificeren voor het EK. De man die de Grieken in 2004 in Portugal nog naar de eindzege schoot, heeft een groot verleden in de Eredivisie. Hij denkt dat de huidige malaise bij Ajax ook deels van invloed is op de mindere prestaties van Oranje.

Het was 'het sprookje van Griekenland' toen het land in 2004 het EK wist te winnen. Charisteas scoorde in de finale de winnende goal. Er brak een tijd aan waarin de Grieken op vrijwel ieder eindtoernooi actief waren, maar sinds 2014 is dat niet meer het geval. "Het zou geweldig zijn als Griekenland er volgend jaar in Duitsland, twintig jaar na het succes in Portugal, weer bij is. Ik geef ons een heel goede kans om het dit keer te halen", zo vertelt de oud-spits van Ajax en Feyenoord in gesprek met De Telegraaf.

Maandagavond staan Griekenland en Nederland tegenover elkaar. Nederland staat momenteel op de derde plaats in de EK-kwalificatiepoule, Griekenland tweede. Oranje moet minimaal een resultaat halen om kwalificatie in eigen hand te houden. Charisteas werkte samen met Ronald en Erwin Koeman, de broers die tegenwoordig samen het Nederlands elftal coachen. "Ik denk dat ze samen een goede combinatie vormen", vertelt hij. "Erwin stond dicht bij de spelers en had altijd een luisterend oor. Ronald dwong veel gezag af. Het verbaast me wel dat Ronald nu minder succes heeft. Dat heeft ook wel te maken met de vele blessures waar hij mee te maken heeft."

Van blessures heeft Griekenland geen last. "Poyet (de bondscoach, red.) kan grotendeels met het sterkste team spelen en dezelfde elf opstellen als tegen Ierland. Dat is natuurlijk een groot voordeel. Dan krijg je vastigheid en vertrouwen in het team."

"Ik zou zelf in ieder geval altijd de voorkeur geven aan de spits die de wedstrijd ervoor gescoord heeft", vervolgt de inmiddels 43-jarige oud-voetballer. "Maar ook Vangelis Pavlidis (AZ, red.) en Fotis Ioannidis van Panathinaikos zijn goed in vorm. En dan is Tasos Douvikas (ex-FC Utrecht, red.) van Celta de Vigo er niet eens bij. Die is ook heel talentvol. We hebben momenteel geweldige spitsen in Griekenland. Dat vind ik mooi om te zien als oud-spits."

Charisteas volgt het Nederlandse voetbal nog altijd, vooral Feyenoord en Ajax. "Heel gek om Ajax op zo'n lage positie te zien staan. Ik denk dat de terugval van Ajax ook van invloed is op de mindere prestaties van Oranje, want Ajax is altijd een belangrijke leverancier geweest voor het Nederlands elftal. Mijn band met Nederland is zo sterk dat ik op grote toernooien, als Griekenland niet meedoet, voor Oranje ben. Nu is dat natuurlijk anders. Het is voor het Griekse team zo belangrijk om zich dit keer wel te kwalificeren en ik hoop echt dat dat gaat lukken."

Griekenland – Nederland begint maandagavond om 20.45 uur in de OPAP Arena in Athene. VoetbalNieuws doet live verslag van de wedstrijd in het blog dat te zijner tijd online komt.