Nieuws

Wie is Noah Ohio, de Nederlandse aanvaller die aan de slag gaat bij Hull City?

Wie is Noah Ohio, de Nederlandse aanvaller die aan de slag gaat bij Hull City?

5 januari - 18:05 Laatste update: 30 januari - 21:25

FC Utrecht zat deze winter achter Noah Ohio aan. De aanvaller versleet al op jonge leeftijd diverse Europese topclubs, waaronder beide grootmachten uit Manchester en scoorde er tijdens de EK-kwalificatie van Jong Oranje op los. Niet Utrecht, maar Hull City is uiteindelijk de nieuwe club van Ohio geworden. Voetbalnieuws stelt je de oud-jeugdspeler uit Almere aan je voor.

Wie is Noah Ohio?

Noah Chidiebere Junior Anyanwu Ohio, werd op 16 januari 2003 geboren in Almere, Flevoland. Op jonge leeftijd verhuisde hij al naar Engeland. In Nederland voetbalde hij eerst bij FC Almere, maar daar zag grootmacht Manchester United in 2015 het talent van Ohio. Toch duurde zijn dienstverband aan de rode kant van Manchester niet heel lang. Na één jaar verruilde de aanvaller namelijk de ene grootmacht uit Manchester voor de andere. Manchester City contracteerde hem en een overstap was snel gemaakt. Het huwelijk tussen Manchester City en de aanvaller was oook niet heel gelukkig. Na drie jaar wilde Ohio zelf niet door bij City en dus vertrok hij weer. Dit keer naar de jeugd van RB Leipzig.

In de winter van 2021 zagen we Ohio voor het eerst op het hoogste niveau in Nederland in actie. Vitesse nam de aanvaller namelijk voor een half jaar over van RB Leipzig. Ohio kwam slechts vier keer in actie voor de club uit Arnhem, waarna nog een huurperiode volgde. Dit keer bleef hij dichter bij Duitsland, want Austria Wien uit Oostenrijk huurde hem. Daar speelde hij 31 wedstrijden en daarin scoorde hij zes keer. Tijdens de transferzomer van 2022 speelde er weer veel rondom Ohio. Standard Luik was geïnteresseerd en bracht een bod uit in Leipzig. Voor één miljoen euro mocht de Belgische club hem uiteindelijk overnemen en hij tekende een contract tot tot medio 2026

Voor welke landen kan Ohio uitkomen?

Geboren in Almere beschikt Ohio naast de Nederlandse nationaliteit over nog twee nationaliteiten. Zo is Ohio de zoon van Nigeriaanse ouders en beschikt hij door zijn jonge jaren in Engeland ook nog over de Engelse nationaliteit. Ondanks zijn jeugdinterlands bij Nederland Onder 15, speelde Ohio zelfs al eens voor de Onder 16 van Engeland, waar hij zes keer in actie kwam. Toch leek er geen verdere interlandcarrière bij Engeland weggelegd. Sinds de Onder 16 zien we Ohio weer in actie voor diverse jeugdelftallen van Nederland. Tijdens de kwalificatie voor het EK met Jong-Oranje liet de spits zien dat bondscoach Michael Reiziger er goed aan had gedaan om hem op te roepen. In vier duels scoorde hij drie keer.

Interesse van FC Utrecht

Volgens de Italiaanse voetbaljournalist Gianluca Di Marzio was Ohio hard op weg naar FC Utrecht. De deal tussen Standard Luik en de Domstedelingen zou zelfs al rond zijn geweest. Dit seizoen moest Ohio het bij Standard Luik doen met weinig speelminuten. In vijftien wedstrijden kwam hij slechts 411 minuten in actie. In de Jupiler Pro League, het niveau waar Standard Luik op uitkomt, was hij ook nog niet trefzeker. Wel scoorde hij in de Belgische beker, ook wel de Croky Cup. Uiteindelijk kwam het niet tot een overstap naar FC Utrecht.

Bijzondere vriendschap met Jude Bellingham

Noah Ohio is ook goed bevriend met de Engelse superster Jude Bellingham. De Jong Oranje-spits speelde samen met Bellingham in Engeland onder zestien en sindsdien hebben zij beide een band. Hoewel Bellingham tegenwoordig op de grootste podia schitterd is hun band volgens de spits niet veranderd. In een interview met De Telegraaf gaf Ohio het volgende aan: 'Voor de mensen van buitenaf is het bijzonder. Ik snap dat ze iets hebben van: oeh, oké. Voor mij is hij gewoon m’n vriend. Natuurlijk is hij een superster, maar we kennen elkaar al heel lang. Bij dat toernooi zijn we dicht tot elkaar gekomen, zoals ik ook vrienden met de boys hier ben geworden.'

Vertrek naar het Championship

Twee dagen voor het verstrijken van de transferdeadline vertrekt Ohio bij Standard Luik. De aanvaller maakt op huurbasis het seizoen af in Engeland, bij Hull City. De nummer acht van het Championship huurt Ohio voor een half jaar. Het is niet bekend of de Engelsen een koopoptie hebben bedongen in de deal.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!