Exclusive

Ajax wil herstel tegen AZ, RKC speelt voor Vaessen en wie stopt PSV en Feyenoord?

Ajax wil herstel tegen AZ, RKC speelt voor Vaessen en wie stopt PSV en Feyenoord?

06-10-2023 18:22 Laatste update: 07-10-2023 11:29

Het weekend is begonnen en dat betekent uiteraard dat er weer volop wordt gevoetbald in de Eredivisie! Vlak voor de interlandbreak komen alle achttien ploegen in actie. Zo staat onder meer de kraker tussen Ajax en AZ op het programma, wacht voor PSV een lastige uitwedstrijd tegen Sparta en gaat Feyenoord uit bij PEC Zwolle op jacht naar de zesde overwinning op rij. VoetbalNieuws bereidt je voor op speelronde 9 met een uitgebreide voorbeschouwing!

FC Volendam - FC Utrecht (1-0)

Vrijdag 6 oktober, 20.00 uur
Kras Stadion, Volendam

ESPN 2

Speelronde 8 begint met een kelderkraker, die tussen FC Volendam en FC Utrecht. Beide ploegen zijn dramatisch aan het seizoen begonnen. Zo boekten de Domstedelingen in hun zeven gespeelde wedstrijden nog maar één zege en heeft Volendam één punt verzameld uit zes duels. Een ding is na vrijdagavond in ieder geval zeker: de verliezer staat voorlopig stijf onderaan in de Eredivisie.

Van de twintig eerdere edities aan De Dijk won Utrecht er zes, Volendam vier. Tien keer eindigde Volendam – Utrecht dus in een gelijkspel. De man om in de gaten te houden in deze wedstrijd is Volendam-spits Robert Mühren. Hij is de enige speler op het wedstrijdformulier die tot dusver twee keer wist te scoren.

Vermoedelijke afwezigen FC Volendam: Oskar Buur, Koen Blommestijn, Achraf Douiri (allen onbekende blessures), Xavier Mbuyamba (ziek), Benaissa Benamar (geschorst)

Vermoedelijke afwezigen FC Utrecht: Hugo Novoa (geschorst), Mike van der Hoorn, Taylor Booth (beiden onbekende blessures)


FC Volendam gaat vrijdagavond tegen FC Utrecht op jacht naar de eerste zege van het huidige seizoen.

SC Heerenveen - NEC

Zaterdag 7 oktober, 16.30 uur
Abe Lenstra Stadion, Heerenveen

ESPN 2

De zaterdag wordt afgetrapt met het duel tussen SC Heerenveen en NEC, twee ploegen uit de middenmoot. Heerenveen verloor haar laatste vijf duels en is dus hongerig voor weer eens een zege. Datzelfde zal in mindere mate ook gelden voor de Nijmegenaren, die in zeven wedstrijden tot dusver twee keer wisten winnen.

De historische balans is in het voordeel van de thuisploeg. Van de 25 eerdere edities wonnen de Friezen er namelijk elf, al wist NEC de laatste acht keer telkens minimaal een punt mee te nemen. In 2010 won Heerenveen voor het laatst thuis van NEC: 4-1, mede door twee doelpunten van Gerald Sibon. Tijdens deze wedstrijd zullen de ogen vooral gericht zijn op Osame Sahraoui (Heerenveen) en Magnus Mattsson (NEC). Sahraoui scoorde tot dusver drie goals en gaf één assist. Mattsson heeft met vier doelpunten en twee assists een groot aandeel in de aanvallende productie van NEC.

Vermoedelijke afwezigen SC Heerenveen: -

Vermoedelijke afwezigen NEC: Philippe Sandler (open wonden), Alexis Tibidi (trainingsachterstand), Elayis Tavsan, Kas de Wit (onbekende blessures)


Heerenveen verloor de laatste vijf competitieduels, maar hoopt thuis tegen NEC een kentering teweeg te brengen.

Almere City - RKC Waalwijk

Zaterdag 7 oktober, 18.45 uur
Yanmar Stadion, Almere

ESPN 2

Om 18.45 uur begint op zaterdag het eerste Eredivisietreffen tussen Almere City en RKC Waalwijk. Vijf jaar geleden stonden beide ploegen voor het laatst in een officieel duel tegenover elkaar, in de Keuken Kampioen Divisie (2-1).

RKC zal extra gemotiveerd zijn om drie punten in de wacht te slepen. Vorige week ontstond er namelijk een heftig voorval in de thuiswedstrijd tegen Ajax, toen keeper Etienne Vaessen na een botsing met Brian Brobbey roerloos op het veld bleef liggen. Hij raakte buiten bewustzijn, maar maakt het ondertussen naar omstandigheden weer goed.

Almere boekte vorige week uit bij Utrecht haar eerste zege ooit in de Eredivisie en staat nu zestiende. RKC heeft, doordat de wedstrijd tegen Ajax gestaakt werd, een wedstrijd minder gespeeld en staat op plek twaalf. Hun targetman is Michiel Kramer met twee goals.

Vermoedelijke afwezigen Almere City: Milan Corryn, Danny Post (beiden onbekende blessures), Faiz Mattoir (kruisbandblessure), Álvaro Peña (voetblessure)

Vermoedelijke afwezigen RKC Waalwijk: Etienne Vaessen (hoofdblessure)


RKC Waalwijk wil zich uit tegen Almere City heroprichten na de verschrikkelijke blessure van keeper Etienne Vaessen.

Go Ahead Eagles - Heracles Almelo

Zaterdag 7 oktober, 20.00 uur
De Adelaarshorst, Deventer

ESPN

Bij Go Ahead Eagles is de stemming ondanks twee achtereenvolgende nederlagen tegen PSV en Feyenoord prima. De Deventenaren verlengden onlangs het contact van trainer René Hake en staan op een keurige achtste plaats in de Eredivisie. Zaterdagavond komt Heracles op bezoek, wat een heuse Overijsselse ontmoeting mag heten. De Almeloërs zullen dat wellicht met knikkende knieën doen, want Go Ahead verloor van haar laatste zeventien thuisduels slechts één!

Echter, Heracles kan hoop putten uit de historische statistieken. Van de acht eerdere ontmoetingen won het er namelijk drie, en Go Ahead twee. Vorig jaar werd het 4-2, toen Go Ahead door twee rode kaarten van Botos en Lidberg met negen man eindigde. De doelpunten moeten deze keer voornamelijk komen van Philippe Rommens (Go Ahead, vier) en Emil Hansson (Heracles, vier).

Vermoedelijke afwezigen Go Ahead Eagles: Finn Stokkers (oogblessure)

Vermoedelijke afwezigen Heracles Almelo: Jizz Hornkamp (enkelblessure), Nikolai Laursen (kruisbandblessure), Thomas Bruns (geschorst)


Go Ahead Eagles verloor slechts één van haar laatste zeventien thuisduels in de Eredivisie.

Vitesse - Excelsior

Zaterdag 7 oktober, 21.00 uur
GelreDome, Arnhem

ESPN 2

Vitesse deed de Arnhemse burger vorige week een goede dienst door in de Gelderse derby NEC met 1-3 te verslaan. De ploeg van trainer Phillip Cocu wil de goede lijn uiteraard doortrekken met een thuiszege op het knap presterende Excelsior. De Kralingers wonnen met 2-1 van stadgenoot Sparta en staan op een keurige vijfde plaats in de Eredivisie.

Van de dertien voorgaande ontmoetingen in Arnhem won Excelsior er vier en Vitesse vijf. In 2018 zegevierden de Rotterdammers voor het laatst: 1-2. Hun hoop zal in deze weer gevestigd zijn op Nikolas Agrafiotis, die met vijf goals op dreef is in het huidige seizoen. Marco van Ginkel is met drie doelpunten de meest trefzekere Vitessenaar.

Vermoedelijke afwezigen Vitesse: Davy Pröpper (gescheurde kruisband), Joel Voelkering Persson (neusbeenbreuk), Thomas Buitink (gescheurde kruisband), Fodé Fofana (knieblessure)

Vermoedelijke afwezigen Excelsior: Mike van Duinen (onbekende blessure), Raphaël Eyongo, Noah Naujoks, Kik Pierie (allen een enkelblessure), Lennard Hartjes, Jacky Donkor (beiden ene knieblessure)


Excelsior verkeert in vorm in het huidige seizoen en hoopt ook Vitesse aan de zegekar te binden.

PEC Zwolle - Feyenoord

Zondag 8 oktober, 12.15 uur
MAC³PARK Stadion, Zwolle
ESPN 2

Feyenoord wil zondag haar goede reeks voortzetten in het uitduel met PEC Zwolle. De Rotterdammers wonnen hun laatste vijf Eredivisieduels en scoorden daarin 24 keer. Afgelopen woensdag waren ze in de Champions League nog dichtbij een resultaat tegen Atlético Madrid, maar uiteindelijk werd er met 3-2 verloren. Promovendus PEC behaalde tot dusver zeven punten en staat op een elfde plaats in de Eredivisie.

Van de voorgaande 22 duels in Zwolle won Feyenoord er elf, PEC zes. De laatste editie, in maart 2022, eindigde in 1-2. PEC – Feyenoord is daarnaast een speciale wedstrijd voor trainer Arne Slot, die in 2013 z’n loopbaan beëindigde bij PEC, de club waarvoor hij 266 competitieduels speelde.

Uiteraard zijn in deze wedstrijd de ogen weer gericht op Eredivisietopscorer Santiago Giménez. De Feyenoord-spits maakte al tien goals in zeven duels. Ferdy Druijf en Lennart Thy zijn beiden met twee goals bij Zwolle de meest productieve spelers.

Vermoedelijke afwezigen PEC Zwolle: Kenneth Vermeer (onbekende blessure), Samir Lagsir (knieblessure), Ryan Thomas (trainingsachterstand), Lennart Czyborra (knieblessure)

Vermoedelijke afwezigen Feyenoord: Justin Bijlow (gebroken pols), Luka Ivanusec (opgerekte enkelbanden)


Feyenoord verkeert momenteel in bloedvorm en hoopt tegen PEC Zwolle haar winstreeks voort te zetten.

Ajax - AZ

Zondag 8 oktober, 14.30 uur
Johan Cruijff ArenA, Amsterdam

ESPN 3

De kraker van het weekend is het duel tussen Ajax en AZ. De situatie bij de Amsterdammers is ondertussen bekend. Ondanks dat hun afgelopen drie wedstrijden werden gestaakt of uitgesteld (Feyenoord, RKC en FC Volendam), staat de ploeg nog altijd op een dramatische vijftiende plaats. In vijf afgeronde duels werd tot dusver nog maar één zege geboekt.

AZ verloor daarentegen nog geen enkele wedstrijd. De Alkmaarders staan met negentien punten uit zeven wedstrijden op de tweede plaats. Donderdagavond kwamen zij in actie in de Conference League, wat resulteerde in een nipte 1-0 zege op Legia Warschau. Ajax speelde in de Europa League met 1-1 gelijk tegen AEK Athene.

Van de 45 eerdere onderlinge ontmoetingen in de Eredivisie, wist Ajax maar liefst 34 keer de drie punten in eigen huist te houden. AZ won er slechts vier. Vorig seizoen werd het 0-0 in de Arena. Vangelis Pavlidis van AZ is met negen goals de nummer twee op de topscorerslijst van de Eredivisie. Ajax moet het tot dusver vooral hebben van de twee goals van Steven Bergwijn en Brian Brobbey.

Vermoedelijke afwezigen Ajax: Sivert Mannsverk (voetblessure), Gerónimo Rulli (schouderblessure)

Vermoedelijke afwezigen AZ: Mees de Wit (voetblessure), Sem Westerveld (meniscusblessure)


Bij Ajax verloopt het seizoen nog altijd moeizaam. Zijn de Amsterdammers in staat om een resultaat te boeken tegen AZ?

Fortuna Sittard - FC Twente

Zondag 8 oktober, 14.30 uur
Fortuna Sittard Stadion, Sittard

ESPN

De ploeg die AZ in de ranglijst op de hielen zit, is FC Twente. De Tukkers wonnen tot dusver zes van hun zeven gespeelde Eredivisiewedstrijden en nemen het zondagmiddag op tegen Fortuna Sittard, de huidige nummer negen van de ranglijst.

Dit duel stond 22 keer eerder op het programma op het hoogste niveau. Daarin was Fortuna tien keer de sterkste, Twente zeven keer. Vorig seizoen werd het bijvoorbeeld 0-3 voor de bezoekers, door treffers van Cerny en Ugalde (twee). De twee duels daarvoor vielen ten prooi aan de Limburgers (2-1 in 2022 en 3-0 in 2021). Bij Fortuna maakt Alen Halilovic met een goal, een assist en zijn vele dribbels tot dusver grote indruk. De belangrijkste man bij Twente is qua statistieken Sem Steijn. De zoon van Ajax-coach Maurice Steijn wist als middenvelder al vier keer het net te vinden.

Vermoedelijke afwezigen Fortuna Sittard: -

Vermoedelijke afwezigen FC Twente: Joshua Brenet (spierblessure), Max Bruns (onbekende blessure), Gijs Smal (kuitblessure), Naci Ünüvar (lichte blessure)


Fortuna Sittard treedt zondag thuis aan tegen FC Twente. De Limburgers hielden eerder Ajax al eens in bedwang in Limburg.

Sparta Rotterdam - PSV

Zondag 8 oktober, 16.45 uur
Het Kasteel, Rotterdam

ESPN 2

Sparta Rotterdam en PSV sluiten speelronde 8 zondagmiddag om 16.45 uur af. De Eindhovenaren wonnen tot nu toe al hun zeven gespeelde competitiewedstrijden en kwamen afgelopen week nog in actie in de Champions League. Thuis tegen Sevilla werd met 2-2 gelijkgespeeld.

Sparta begon uitstekend aan de competitie, maar verloor vorige week met 2-1 van stadgenoot Excelsior. De Kasteelheren staan daardoor nog altijd op een zeer keurige zesde plaats op de ranglijst. Uiteraard wordt er gestreefd naar een stunt tegen PSV. De ploeg won twaalf van de 57 voorgaande thuisontmoetingen, PSV 27. In 2019 boekte Sparta voor het laatst een resultaat: 2-2. Doelman Nick Olij kreeg deze week overigens mooi nieuws te horen. Hij is voor het eerst opgenomen in de definitieve selectie van het Nederlands elftal.

De doelpunten bij PSV worden de laatste tijd vooral gemaakt door Luuk de Jong. De routinier in de spits heeft er in het huidige seizoen al zes in liggen.

Vermoedelijke afwezigen Sparta Rotterdam: Mike Eerdhuijzen (liesblessure), Koki Saito (hamstringblessure), Sergi Rosanas (onbekende blessure)

Vermoedelijke afwezigen PSV: Mauro Júnior (knieblessure), Armando Obispo (knieblessure)


Zet PSV tegen Sparta Rotterdam haar ongeslagen reeks voort, of zijn de Spangenaren in staat om een stunt te realiseren?