Nieuws

Henderson is niet de enige: deze bekende spelers zijn ook actief in Saudi-Arabië

Henderson is niet de enige: deze bekende spelers zijn ook actief in Saudi-Arabië

9 januari - 15:45 Laatste update: 15:45

Het begon allemaal met Cristiano Ronaldo. Hij maakte de overstap naar Al-Nassr en daarna volgden veel bekende spelers zijn overstap naar Saudi-Arabië. De stap naar de Saudi Pro League bleek vooral financieel een schot in de roos te zijn, al wil Jordan Henderson nu alweer terugkeren. Welke topspelers spelen naast het transfertarget van Ajax in de zandbak? VoetbalNieuws voor je op een rijtje.

Supersterren bij Al-Nassr

Na zijn teleurstellende terugkeer bij Manchester United besloot Cristiano Ronaldo een controversieel boekje open te doen over de stand van zaken bij zijn club. Het werd de superster niet in dank afgenomen en de Portugees mocht vertrekken uit Manchester. Na een hoop geruchten over zijn toekomst vertrok CR7 in januari 2023 uiteindelijk naar Al-Nassr. In 44 wedstrijden voor de club wist de Portugees al 38 keer het net te vinden.

Na Ronaldo volgde nog een aantal grote namen. Zo liet Otávio voor zestig miljoen FC Porto achter zich, vond Sadio Mané na zijn mislukte periode bij Bayern München voor dertig miljoen nieuw onderdak en verlieten Aymeric Laporte en Alex Telles ook de stad Manchester. Tot slot staan ook nog eens Marcelo Brozovic en Seko Fofana bij Al-Nassr onder contract.

Frans duo bij Al-Ittihad

Nadat zijn contract bij Real Madrid was afgelopen, besloot ook Karim Benzema te vertrekken naar Saudi-Arabië. Na Ronaldo haalde de Saudi Pro League zo de volgende superster binnen. Het beloofde de start van een ware transferhype te worden, waar de ene na de andere voetballer Europa verliet voor het Arabische land. Allemaal hopend op een monstercontract als dat van Benzema. Wie volgde was N’Golo Kanté, die na het aflopen van zijn contract ook vrij was om te gaan. Kanté had genoeg opties om uit te kiezen, maar werd uiteindelijk opgepikt door Al-Ittihad en werd zo ploeggenoot van zijn landgenoot.

Naast het Franse duo haalde Al-Ittihad nog meer grote namen binnen. Zo had het 46,7 miljoen euro over voor Fabinho van Liverpool, kwam Jota voor ruim 29 miljoen euro over van Celtic en maakte Luiz Felipe voor 22 miljoen euro de overstap van Real Betis. Hoewel Benzema in twintig wedstrijden, twaalf keer scoorde wil de spits toch weer vertrekken uit Saudi-Arabië. Voormalig Frans international Jean-Michel Larqué vertelde dat hij spijt had van zijn transfer. 'Benzema heeft er spijt van. Hij had kunnen stoppen bij Real Madrid en het voetbal via de voordeur kunnen verlaten, nadat hij diverse prijzen heeft gepakt, waaronder de Ballon d'Or. Maar hij is verdwaald geraakt in een nepcompetitie.'

Samba bij Al-Hilal

Met de komst van Neymar liet Al-hilal nog maar eens zien waar toe het in staat is. Voor negentig miljoen maakte de Braziliaan de overstap van Paris Saint-Germain naar Saudi-Arabië. Maar daar bleef het niet bij, want ook landgenoot Malcom volgde voor zestig miljoen euro van Zenit. Ook shopte Al-Hilal er flink op los in de Premier League. Zo kwam Rúben Neves voor 55 miljoen over van Wolves, maakte het ruim 52 miljoen euro over aan Fulham voor Aleksandar Mitrovic en ontving Chelsea 23 miljoen voor Kalidou Koulibaly. Tot slot kwamen ook nog een Yassine Bounou (21 miljoen euro van Sevilla) en Sergej Milinkovic-Savic (40 miljoen euro van Lazio) naar Al-Hilal.

Het werd tot nu toe nog geen succesvol verhaal. Neymar werd als abosulte ster van het elftal binnen gehaald, maar scheurde zijn kruisband in een interland bij Brazilië. Daarmee gaat hij de Copa América missen, maar werd Al-Hilal ook enorm veel financiële schade toegebracht. Omdat de Braziiaan tijdens een interland zwaar geblesseerd raakte moest de FIFA, de Saudische club compenseren. Het kwam neer op bijna 7.5 miljoen euro. Neymar speelde tot nu toe maar vijf wedstrijden voor Al-Hilal. Hij scoorde daarin één keer.

Neymar in actie voor Al-Hilal.

Premier League-inbreng bij Al-Ahli

Bij Al-Ahli zat men ook niet stil en nam het de ene na de andere bekende naam binnen. Zo verlieten zowel Riyad Mahrez, Allan Saint-Maximin, Edouard Mendy als Roberto Firmino de Premier League voor een avontuur bij Al-Ahli. Daarnaast shopte het ook nog eens in de Serie A en trok het Merih Demiral en Roger Ibañez aan. De grootste klapper die de club afgelopen zomer maakte was de komst van de talentvolle Gabri Veiga, die voor veertig miljoen overkwam van Celta de Vigo. Verderop verliet ook Frank Kessié de Spaanse zon, door te vertrekken bij FC Barcelona.

Gevestigde namen bij Al-Ettifaq

Ook Al-Ettifaq haalde in de zomer enkele gevestigde namen. Zo werden Jordan Henderson en Georginio Wijnaldum herenigd na hun gezamenlijke tijd bij Liverpool. Daarnaast werd de aanvalslinie ook versterkt met Moussa Dembélé en Demarai Gray. Karim Benzema wilde misschien al de Saudi Pro League verlaten, maar Jordan Henderson is daar nu het dichtste bij. De middenvelder wil komende zomer actief zijn op het EK en daarvoor wil hij terugkeren naar Europa. Verschillende Premier League-ploegen hebben interesse, maar ook Ajax. De Amsterdammers hebben veel interesse in Henderson en willen hem op korte termijn vastleggen.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!