Exclusive

Wie is Facundo Torres, de MLS-ster die in verband wordt gebracht met Ajax?

Wie is Facundo Torres, de MLS-ster die in verband wordt gebracht met Ajax?

01-10-2023 15:37 Laatste update: 12:29

Ajax houdt de ontwikkelingen rondom Facundo Torres nauwlettend in de gaten. De Uruguayaan staat op de radar van de Amsterdammers en Voetbalnieuws duikt in de carrière van de aanvaller.

Torres, geboren op 13 april 2000 te Montevideo is een vleugelaanvaller die zijn eerste stappen zette bij CA Penarol. Na acht jaar in de jeudgelftallen van dit team te hebben gespeeld, stroomde Torres door naar het eerste elftal van de Uruguayaanse club.

Van jeugdtalent tot international

Tijdens zijn jaren in de jeugd van Penarol speelde Torres ook al mee met de jeugdelftallen van de club op verschillende internationale toernooien. Eén van de spelers waarmee hij destijds in het team zat was Federico Valverde, momenteel speler van Real Madrid. Torres zat meer dan eens in een elftal waarin hij enkele jaren jonger was dan de rest, maar daar geen enkele moeite mee had. Op jonge leeftijd probeerde zaakwaarnemer Daniel Fonseca de aanvaller al naar Juventus te brengen, maar de vader van Torres vond destijds dat hij veel te jong was.

Uiteindelijk stroomde Torres door naar het eerste van Penarol en speelde hij daar twee seizoenen. Onder Diego Forlán debuteerde Torres die in zijn debuutseizoen tien keer scoorde. In zijn tweede seizoen werd Torres kampioen. Wederom tien doelpunten, maar ook acht assists en bovenal veelvuldig zeer sterke optredens zorgde voor een overstap naar Orlando City. Tussendoor maakte Torres ook zijn debuut voor de nationale ploeg en zat zijn carrière flink in de lift.

Amerikaanse droom

Orlando betaalde bijna zeven miljoen euro voor de aanvaller en dat bleek een schot in de roos. Vanaf het moment dat de Uruguayaan binnen kwam veroverde hij een basisplaats en tot de dag van vandaag gaf Torres die niet uit handen. In zijn eerste jaar eindigde Torres in de dubbele cijfers van zowel doelpunten als assists en dit seizoen staat de doelpuntenteller ook al weer op dertien doelpunten. In de afgelopen editie van de Copa America kwam Torres in alle wedstrijden in actie als invaller. Eveneens werd de US Open Cup gewonnen door Orlando waardoor Torres, die daarin een zeer aanwezige rol speelde, een tweede prijs aan zijn palmares mocht toevoegen.

Wat voor speler is Torres?

Torres wordt door Amerikaanse media omschreven als een speler die soepel en behendig aan de bal is. De aanvaller heeft een intense scorings-drang en is altijd in staat om gevaar te stichten. Niet voor niets dat zowel Arsenal als Manchester United al eens werden gelinkt aan de aanvaller. Ook wordt er in de media nadruk gelegd op het feit dat Torres al meermaals opstond in belangrijke wedstrijden. Zowel voor Orlando als voor Uruguay is de aanvaller belangrijk geweest op het moment dat het er om spande.

Tijdens de gewonnen US Open Cup was Torres één van de smaakmakers en zijn trainer was ook vol lof. "Facundo is nog zo jong, maar draagt alle verantwoordelijkheid al op zijn schouders", begon manager Oscar Pareja destijds na de finale. "Hij heeft het team bij de hand genomen dit toernooi. Op zijn leeftijd is dat niet makkelijk, maar hij is tegelijk erg nederig en volwassen. We zijn erg gelukkig dat hij hier is en iedere club heeft iets aan spelers zoals hij."

Waar ligt zijn toekomst?

Zoals al gezegd is Facundo pas 23 jaar oud. Of je hem nog een jeugdig talent mag noemen is de vraag, maar er zit nog genoeg potentie in hem om in Amsterdam aan de slag te gaan. Bij United houdt men hem nog altijd in de gaten, maar Fabrizio Romano linkte Torres nadrukkelijk aan Ajax. Of de Amsterdammers momenteel daadkrachtig genoeg zijn om in de winter door te pakken is echter de vraag.