Nieuws

Wie heeft technisch directeur Sven Mislintat aangesteld bij Ajax?

Wie heeft technisch directeur Sven Mislintat aangesteld bij Ajax?

20-09-2023 09:41 Laatste update: 13:51

Sven Mislintat ligt sinds afgelopen dinsdag enorm onder vuur bij Ajax. De Duitse technisch directeur zou de transfer van Borna Sosa hebben gerealiseerd met behulp van een zaakwaarnemerskantoor dat aandelen heeft in zijn privébedrijf. Nu er daardoor een intern onderzoek is gestart in Amsterdam, rijst de vraag wie Mislintat eigenlijk heeft aangesteld. VoetbalNieuws zocht het voor je uit.

Begin april werd duidelijk dat Ajax met Mislintat een nieuwe technisch directeur had gevonden. De Duitser, die in het verleden onder meer werkte bij Borussia Dortmund en Arsenal, werd vol verwachting binnengehaald als opvolger van het duo Gerry Hamstra/Klaas-Jan Huntelaar. Hij staat bekend als de ontdekker van Pierre-Emerick Aubameyang, Shinji Kagawa en Ousmane Dembélé en kreeg daarom de bijnaam 'Diamantenauge'.

Van der Sar algemeen directeur bij aanstelling Mislintat

Edwin van der Sar was destijds de man die Mislintat aanstelde, maar hij stapte door een gebrek aan toekomstperspectief een maand later op. "Het is goed voor Ajax dat we deze belangrijke positie hebben kunnen invullen met een internationaal ervaren voetbaldirecteur die al snel kan beginnen", zei Van der Sar destijds, geciteerd door het Algemeen Dagblad. "Aan de zoektocht naar de juiste persoon is een zorgvuldig proces voorafgegaan. We zochten iemand die voor aanvallend en aantrekkelijk voetbal staat, een internationaal netwerk heeft en oog heeft voor zowel scouting als ontwikkeling en doorgroei van jeugd."

Raad van commissarissen tijdens aanstelling Mislintat

Met 'we' doelt Van der Sar in dit opzicht ogenschijnlijk ook op de raad van commissarissen, de bestuurslaag waar hij direct aan moet rapporteren. De voorzitter daarvan is sinds maart 2023 Pier Eringa, de 62-jarige bestuurder die vooral ervaring heeft in de medische wereld en als voorzitter van de Raad van Toezicht amateurvoetbal bij de KNVB. Daarmee was hij de opvolger van Leen Meijaard.


Pier Eringa, de voorzitter van de raad van commissarissen van Ajax.

Verder zaten destijds Annette Mosman, Cees van Oevelen en Georgette Schlick in de RvC. Jan van Halst, die momenteel is benoemd als tijdelijk algemeen directeur, trad pas in mei 2023 toe en had dus niets met de aanstelling van Mislintat te maken.