Exclusive

Kudus op weg naar West Ham: zijn mogelijke opvolgers bij Ajax in beeld

Kudus op weg naar West Ham: zijn mogelijke opvolgers bij Ajax in beeld

25-08-2023 13:56

Nu Mohammed Kudus Ajax naar alle waarschijnlijkheid gaat verruilen voor West Ham United, moeten de Amsterdammers op zoek naar een opvolger voor de tienpositie. Sommige spelers werden al in verband gebracht, maar wie zouden er nog meer op het lijstje van technisch directeur Sven Mislintat kunnen staan? VoetbalNieuws ging voor je op onderzoek uit!

Thiago Almada

De man die al in één adem met Ajax werd genoemd, is de 22-jarige Thiago Almada. De Argentijn speelt op dit moment bij Atlanta United en kan net als Kudus zowel op tien als op rechtsbuiten uit de voeten. Almada geldt al jaren als één van de grootste talenten van Argentinië, waardoor zijn eventuele komst als een aardige transferstunt wordt beschouwd.

Almada heeft namelijk ook al een wereldtitel op zijn naam staan. Op het afgelopen WK in Qatar speelde hij zes minuten mee in de poulewedstrijd tegen Polen, waardoor hij zich officieel wereldkampioen mag noemen. Sven Mislintat zou al een uitgebreid scoutingsrapport hebben liggen van Almada en lijkt zeker te weten dat hij ongeveer vijftien miljoen euro moet kosten. Fors minder dan zijn geschatte transferwaarde, die om en nabij de 25 miljoen ligt. Almada’s contract bij Atlanta loopt nog tot december 2025. Hij kan naar verluidt naar meerdere Europese topclubs, maar zou een voorkeur voor Ajax hebben.

Ibrahim Osman

Een andere denkbare optie is het binnenhalen van de 18-jarige Ibrahim Osman. Deze buitenspeler heeft vrijwel een identiek spelerspaspoort als Kudus. Beide heren zijn afkomstig uit Ghana en begonnen hun actieve profcarrière bij FC Nordsjaelland uit Denemarken. Daar staat Osman momenteel sinds januari onder contract.

Osman speelde tot dusver 18 officiële wedstrijden voor de Denen, die een goede band met Ajax onderhouden. Daarin scoorde hij één keer en gaf hij drie assists. Het is echter de vraag of Osman op korte termijn een echte aanwinst zal zijn en er ook meteen zal staan wanneer trainer Maurice Steijn hem nodig tracht te hebben. Ter vergelijking: Kudus had bij zijn komst naar Amsterdam al 57 wedstrijden op het hoogste niveau gespeeld, met veertien goals en drie assists. Bovendien had hij toen al zijn debuut voor het Ghanees elftal gemaakt, iets waar Osman tot dusver alleen van mag dromen. Daarentegen is Osman absoluut iemand voor de toekomst, voor een relatief lage prijs op te halen en eentje die kan rijpen achter namen als Steven Bergwijn, Carlos Forbs en Steven Berghuis.


De 18-jarige Ibrahim Osman in actie namens FC Nordsjaelland. Hij zou dezelfde route kunnen bewandelen als Kudus, zijn landgenoot.

Steven Berghuis, Donny van de Beek en eerder genoemde namen

Inderdaad, Berghuis. Het is niet geheel ondenkbaar dat Ajax voor een interne oplossing kiest, al stelde Steijn onlangs nog dat hij absoluut versterkingen wil. Wat als Ajax de Oranje-international weer op rechtsbuiten zet, en bijvoorbeeld Davy Klaassen vast op tien plaatst? Bij Feyenoord, het Nederlands elftal en ook al in de Arena liet Berghuis zien dat hij op die positie meer dan uitstekend uit de voeten kan.

Een gevolg zal dan wel zijn dat Ajax op zoek moet naar een extra aanvallende middenvelder. Donny van de Beek werd in de voorbije maanden al gepaaid voor een terugkeer en leek op weg naar Real Sociedad, maar die transfer is nog steeds niet concreet geworden. Datzelfde geldt de 18-jarige James McAtee van Manchester City en Eduard Spertsyan van FK Krasnodar. Laatstgenoemde was volgens Steijn onlangs echter geen gespreksonderwerp, maar wellicht dat het perspectief nu is veranderd.

Andreas Skov Olsen

Ajax en Scandinaviërs, dat blijft altijd een interessant huwelijk. Dat Mislintat weer bij een Deen, een Zweed, een Noor of een Fin uitkomt, is dan ook iets waar men zeker rekening mee dient te houden. Andreas Skov Olsen is bijvoorbeeld een speler die aan het profiel van Kudus voldoet. De 23-jarige Deen van Club Brugge speelt veelal als rechtsbuiten en speelde, niet geheel ontoevallig, tot voor kort nog voor FC Nordsjaelland.

Via een door blessures omringde ongelukkige periode bij Bologna kwam hij in België terecht, waar zijn doorbraak volgde. Skov Olsen speelde tot dusver 55 wedstrijden voor Club, scoorde daarin 21 keer en gaf ook 17 assists. Hij heeft er nog een contract tot medio 2026 en vertegenwoordigt volgens Transfermarkt een waarde van ongeveer veertien miljoen euro. Een bedrag dat Ajax op tafel kan leggen, mochten ze overstag gaan voor de 25-voudig Deens international.

Nederlandse opties met Summerville en Manhoef

Nederlandse opties liggen er wellicht met Crysencio Summerville van Leeds United en Million Manhoef van Vitesse. Summerville begon zijn carrière bij Feyenoord, werd verhuurd aan FC Dordrecht en ADO Den Haag, en speelt ondertussen bij Leeds in de Championship. Die club degradeerde onlangs vanuit de Premier League, waardoor het niet ondenkbaar is dat hij weer op het hoogste niveau wil gaan spelen. De international van Jong Oranje heeft daar namelijk al laten zien dat hij prima meekan. In 25 Premier League-wedstrijden scoorde hij viermaal en gaf hij twee assists. Summerville is een buitenspeler die zowel op links als rechts uit de voeten kan.

Datzelfde geldt voor de 21-jarige Manhoef, die bij Vitesse onder Thomas Letsch nog vaak op linksachter begon, maar ondertussen zijn plek op rechtsvoor heeft gevonden. Deze groeibriljant uit de Eredivisie heeft 69 duels voor de Arnhemmers gespeeld en ondertussen twaalf goals en dertien assists op zijn naam. Zijn contract loopt nog tot medio 2025, met een geschatte transferwaarde van 3,5 miljoen euro.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!