Nieuws

FIFA stelt onderzoek in naar bondsvoorzitter Spanje na kus op mond van speelster

FIFA stelt onderzoek in naar bondsvoorzitter Spanje na kus op mond van speelster

24-08-2023 14:21 Laatste update: 14:53
1

De FIFA start een disciplinair onderzoek naar Luis Rubiales, de voorzitter van de Spaanse voetbalbond. De bestuurder kwam na het winnen van het WK Vrouwen in opspraak omdat hij speelster Jennifer Hermoso op de mond kuste. 

Engelse media zoals The Athletic en The Telegraph melden dat de FIFA een onderzoek start. Spelersvakbond FIFPRO riep het wereldwijde voetbalorgaan deze week al op om actie te ondernemen en die lijkt ook te komen. Rubiales wordt onderzocht voor het schenden van artikel dertien van de omgangscode van de FIFA, namelijk vulgair gedrag en wangedrag.

Rubiales kuste Hermoso op de mond na het winnen van het WK met de Spaanse vrouwen. Na afloop van de kus zei Hermoso de actie niet te waarderen, maar later werd daar in een statement van afgeweken. Uiteindelijk meldde Hermoso zich bij spelersvakbond FIFPRO. "FutPro zorgt er, samen met mijn zaakwaarnemerskantoor TMJ, voor dat mijn belangen worden verdedigd en zij zijn de gesprekspartners in deze kwestie. Vanuit FutPro uiten we onze krachtige veroordeling van gedrag dat de waardigheid van vrouwen schendt", liet de speelster weten.

'De FIFA zet zich volledig in om de integriteit van alle individuën te respecteren en veroordeelt elke vorm van gedrag dat daar in strijd mee is', meldt het orgaan in een statement. Tijdens de uitreiking maakte Rubiales ook enkele suggestieve gebaren op het podium.