Exclusive

Ajax strijdt om Europa League-plek, dit staat ze te wachten tegen Ludogorets

Ajax strijdt om Europa League-plek, dit staat ze te wachten tegen Ludogorets

24-08-2023 09:50 Laatste update: 10:36

Ajax neemt het donderdagavond op tegen Ludogorets in de play-offs voor de Europa League. Op voorhand geen club om van te bibberen, maar onderschatting ligt op de loer tegen deze Bulgaarse grootmacht. Voetbalnieuws vertelt je wat Ajax te wachten staat.

Ludogorets, het Bayern München van Bulgarije is donderdagavond de tegenstander voor Ajax. De afgelopen twaalf jaar werd de ploeg uit Razgrad landskampioen waardoor de spanning in het land vaak ver te zoeken is. De Huvepharma Arena biedt plaats aan slechts 10,254 supporters waardoor de sfeer wel eens ver te zoeken is. De harde kern van de ploeg laat echter wel van zich horen, maar imposant is het niet te noemen. De club is eigendom van Kiril Domuschiev die met zijn fortuin de club al jaren financieel goed ondersteunt. Trainer Ivaylo Petev werd in 2010 na de overname van Domuschiev aangesteld en bracht de club de eerste kampioenschappen. Na jaren in Kroatië, Cyprus en Bosnië keerde Petev afgelopen seizoen terug bij Ludogorets en lijkt de triomfmars weer ingezet te zijn. De trainer speelt met zijn ploeg veelal in een 4-2-3-1 opstelling waarbij de vleugelspelers voor het meeste gevaar gaan zorgen.

De weg naar Ajax

Ludogorets is al even bezig aan het nieuwe seizoen. Waar in Nederland de meeste ploegen pas twee weken geleden de eerste officiële wedstrijd op het programma hadden staan, zijn de Bulgaren al zes weken bezig. Ludogorets stroomde als kampioen in, in de eerste play-off-ronde van de Champions League waarin ze het lastig hadden tegen KF Ballkani. De heenwedstrijd in Kosovo werd met 2-0 verloren, maar een week later wist Ludogorets in eigen huis met 4-0 te winnen. In de tweede ronde was Olimpija Ljubljana een maatje te groot. Ludogorets verloor cumulatief met 3-2.

FC Astana was in de derde ronde de tegenstander en wederom had de ploeg het lastig. Astana kent een lange vliegreis en die zal nog in de benen hebben gezeten toen de ploeg van Petev met 2-1 ten onder ging. Thuis werd de stand wederom recht getrokken aangezien Ludogorets met 5-1 wist te winnen en zich wist te plaatsen voor het knock-out-duel met Ajax.

Het gevaar van Ludogorets

Zoals al gezegd zijn de vleugels het wapen van Ludogrets. Bernard Tekpetey en Kiril Despodov zullen naar alle waarschijnlijkheid op de vleugels beginnen en de taak krijgen om voor gevaar te gaan zorgen. Als targetman in de punt staat Rwan Seco die als een soort Luuk de Jong van Ludogorets als eerste gevonden wordt waarna de bal snel naar de vleugels wordt verplaatst. Despodov is een gevaar door zijn explosiviteit en snelheid. De 26-jarige Bulgaar was dit seizoen alle wedstrijden al aanvoerde van het elftal en kwam al tien keer in actie. Met vier doelpunten en twee assists is het een speler die voor veel dreiging kan gaan zorgen en tegenover Owen Wijndal zal Maurice Steijn de nodige zorgen hebben.

Aan de andere kant staat dus Tekpetey. De 25-jarige Ghanees kent een verleden in de Bundesliga bij Schalke 04 en SC Paderborn, maar speelt al jaren voor Ludogorets. Dit seizoen kwam hij al tot negen wedstrijden en zes doelpunten. Creatief vaardig en dribbelend zal de buitenspeler een gevaar gaan vormen. Afgelopen seizoen kwam de meeste dreiging van Igor Thiago. De Braziliaan scoorde maar liefst twintig doelpunten, maar vertrok in de zomer naar Club Brugge. Spits Matías Tisssera kwam afgelopen seizoen tot zestien doelpunten en zou een gevaar kunnen vormen. De Argentijn is tegen Ajax echter geschorst wegens een rode kaart.

Nederlandse inbreng

De enige Nederlander in de selectie van Ludogorets is Sergio Padt. De doelman die jaren uitkwam voor FC Groningen is bezig aan zijn derde seizoen voor de club waar hij al 75 keer voor uit kwam. De afgelopen weken had Padt last van een spierblessure, maar afgelopen week gaf hij tegen ESPN nog aan tegen Ajax te willen spelen aangezien hij weer fit is. De al 33-jarige doelman kent de Amsterdammers maar al te goed. De geboren Amsterdammer doorliep vanaf 2006 de jeugdopleiding van Ajax en vertrok, zonder een minuut in de hoofdmacht te hebben gespeeld, in 2011 naar KAA Gent.