Nieuws

Wie is Marta, de Braziliaanse legende die voor haar zesde WK Vrouwen staat?

Wie is Marta, de Braziliaanse legende die voor haar zesde WK Vrouwen staat?

10-07-2023 10:24

Het WK Vrouwen staat op het punt van beginnen en ook Marta Vieira da Silva zal meedoen aan het landentoernooi. De 37-jarige vedette van de Brazilianen is misschien wel het bekendste gezicht in het vrouwenvoetbal van de afgelopen jaren. Wie is deze 'vrouwelijke Ronaldinho', die een enorme erelijst achter haar naam heeft staan? VoetbalNieuws zocht het uit. 

Marta Vieira da Silva, beter bekend als Marta, werd op 2 februari 1986 geboren in het Braziliaanse Dois Riachos. Op zestienjarige leeftijd ging Marta aan de slag bij Vasco da Gama, al moest de aanvallende middenvelder twee jaar wachten voordat zij bekend werd in de internationale voetballerij. In 2002 deed Marta mee aan het WK O20 en was de Braziliaanse goed voor zeven doelpunten op het toernooi, waardoor Brazilië uiteindelijk de vierde plek pakte. In 2002 maakte Marta de overstap naar het eveneens Braziliaanse Santa Cruz. 

Een jaar later debuteerde Marta voor de nationale ploeg van Brazilië en was de speelster goed voor drie doelpunten op het WK Vrouwen. In 2004 kwam de speelster, die ook de Zweedse nationaliteit draagt, naar het Zweedse Umea. In vier jaar tijd wist de middenvelder 111 keer te scoren in 103 wedstrijden. In 2006 pakte Marta haar eerste grote individuele prijs en werd zij Speler van het Jaar. 

Het zou niet de laatste individuele prijs van Marta zijn: de speelster werd namelijk maar liefst vijf keer achter elkaar Speler van het Jaar en pakte de prijs nog in 2007, 2008, 2009 en 2010. In 2018 werd Marta voor de zesde keer uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. Marta staat voor haar zesde WK en is met 145 interlands een van de meest ervaren speelsters van het toernooi. Marta wist 111 keer het net te vinden voor de nationale ploeg van Brazilië.