Exclusive

Wie is Megan Rapinoe, de meest besproken voetbalster ter wereld?

Wie is Megan Rapinoe, de meest besproken voetbalster ter wereld?

09-07-2023 19:55 Laatste update: 21:32

Megan Rapinoe bereidt zich met de Verenigde Staten voor op het WK in Nieuw-Zeeland en Australië. Op de persconferentie in aanloop naar dat toernooi kondigt de voetbalster aan dat dit haar laatste WK zal zijn. Wie is deze veelbesproken aanvalster eigenlijk? VoetbalNieuws stelt haar aan je voor!

Rapinoe werd op 5 juli 1985 geboren in Californië en bleek al vroeg een voetbaltalent te zijn. Ze begon haar loopbaan bij Sacramento Pride en belandde via Chicago Red Stars, Philadelphia Independence, Seattle Sounders en Olympique Lyon in 2013 bij Seattle Reign. in 2006 werd Rapinoe opgeroepen voor het vrouwenelftal van de Verenigde Staten, waarmee ze later zeer succesvol zou worden.

Bijzonder succesvol met de nationale ploeg

Rapinoe won met haar land zowel het WK 2015 als het WK 2019. In 2012 wonnen de Amerikanen ook nog het goud op de Olympische Zomerspelen. In 2019 kreeg Rapinoe de grootste individuele prijs, namelijk de Ballon d'Or voor de vrouwen. In dat jaar maakte ze uitgerekend tegen Oranje de winnende goal in de WK-finale. Komende maand zal Rapinoe in Nieuw-Zeeland en Australië proberen om beslag te leggen op de derde wereldtitel op rij.

Veelbesproken persoonlijkheid

Rapinoe is misschien wel de meest besproken voetbalster aller tijden. Ze is naast voetbalster ook één van de kopstukken van de Amerikaanse LGBT-gemeenschap. In 2016 kwam Rapinoe ook in het nieuws, nadat ze voorafgaand aan de wedstrijd tegen Thailand als eerste witte atleet knielde tijdens het volkslied van de Verenigde Staten. Dit was een protest tegen het racistisch geweld van de Amerikaanse politie. Sinds dat moment zingt Rapinoe ook niet meer mee met het volkslied.

Ruzie met Donald Trump

In 2019 kreeg Rapinoe het zelfs aan de stok met Donald Trump. De speelster gaf voor het WK al aan dat ze niet het Witte Huis zou bezoeken, mocht het WK gewonnen worden. Iets wat in de VS gebruikelijk is. "Ik ga niet naar het fucking Witte Huis", liet Rapinoe optekenen. De toenmalig president van Amerika was op zijn tenen getrapt en vond Rapinoe respectloos.

Laatste WK

Uiteindelijk won de Verenigde Staten het eindtoernooi ten koste van de Oranje Leeuwinnen. Tijdens het naderende WK kan Rapinoe met haar land de derde wereldtitel op rij veiligstellen. Het zal het laatste eindtoernooi zijn van de veelbesproken voetbalster.