Exclusive

Martínez dertiende 'gratis' Barcelona-aanwinst in twee jaar: wie gingen hem voor?

Martínez dertiende 'gratis' Barcelona-aanwinst in twee jaar: wie gingen hem voor?

05-07-2023 13:37
1

Hoewel FC Barcelona financieel in zwaar weer zit, heeft het de afgelopen twee jaar niet stilgezeten op de transfermarkt. De Catalaanse club bracht met succes dertien transfervrije spelers naar Camp Nou. Íñigo Martínez is de nieuwste 'gratis' versterking, maar wie gingen hem de afgelopen twee jaar voor? VoetbalNieuws zocht het voor je uit.

De lijst van transfervrije spelers die Barcelona-president Joan Laporta de afgelopen twee jaar binnenhengelde is indrukwekkend: Franck Kessié, Andreas Christensen, Ilkay Gündogan, Íñigo Martínez, Hector Bellerín, Marcos Alonso, Memphis Depay, Eric García, Sergio Kun Agüero, Pierre-Emerick Aubameyang en Dani Alves. Verder zijn veel spelers in verband gebracht met een transfervrije overgang naar Barcelona, zoals Dani Parejo van Villarreal. 

Image from Gyazo

Christensen tijdens de 3-0 gewonnen competitiewedstrijd tegen Mallorca.

Over het algemeen succesvol

De prestaties van deze spelers zijn over het algemeen goed geweest. Christensen en Kessié hebben bijvoorbeeld dit seizoen een vaste plek in de selectie veroverd. De Deen, die overkwam van Chelsea, wordt door velen gezien als de beste transfer van afgelopen zomer, terwijl Kessie het seizoen sterk heeft afgesloten met 705 speelminuten in de tweede seizoenshelft.

Image from Gyazo

Memphis Depay tijdens de 6-0 gewonnen bekerwedstrijd tegen Pumas.

Wisselende prestaties

Niet alle transfers zijn echter een doorslaand succes geweest. Memphis presteerde minder na het vertrek van Ronald Koeman en koos uiteindelijk voor een vertrek naar Atlético Madrid. De komst van Bellerín en de terugkeer van Dani Alves was ook niet naar verwachting. De Spanjaard, die overkwam van Arsenal, bleef steken op zeven wedstrijden en de rechtsback die ook met Barcelona de Champions League won kwam tot zeventien wedstrijden.

Aan de komst van Manchester City-legende Agüero kwam abrupt een eind, omdat hij moest stoppen vanwege hartproblemen. De komst van Eric García en Marcos Alonso is ook nog geen doorslaand succes. De Spanjaarden die beiden overkwamen uit de Premier League wisselen met regelmaat een plaats in de basis af met een plek op de bank.

Torenhoge schuld

Ondanks het wisselende succes van deze transferstrategie, zal Barcelona dit beleid waarschijnlijk voortzetten. De club heeft naar verluidt een schuld van 1,35 miljard euro. Op het moment wachten de Catalanen nog op bevestiging van La Liga of de begroting voor aankomend seizoen voldoet aan de eisen. De club vertrouwt niet alleen op het genereren van meer inkomsten, maar ook op bezuinigingen. Het afscheid van Sergio Busquets, Jordi Alba en eerder dit seizoen Gerard Piqué scheelt al tientallen miljoenen euro’s.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!