Welke trainers staan komend seizoen aan het roer in de Eredivisie?

Welke trainers staan komend seizoen aan het roer in de Eredivisie?
2 juli om 13:20
Laatste update: 2 juli om 13:20

Na de aanstelling van Johnny Jansen als trainer van PEC Zwolle, heeft vrijwel iedere Eredivisieclub een hoofdcoach gevonden voor het nieuwe seizoen. Alleen bij Sparta Rotterdam is de functie nog vacant. Welke trainers staan in 2023/2024 aan het roer bij de clubs uit de Nederlandse competitie? VoetbalNieuws geeft je een overzicht.

Ajax: Maurice Steijn

De grootste trainersverrassing van de afgelopen periode komt zonder twijfel uit Amsterdam. De meest succesvolle club van het land stelde met Maurice Steijn een trainer zonder ervaring in de internationale top aan, maar wél een zogenaamde 'overperformer'. De 49-jarige Hagenees behaalde afgelopen seizoen met Sparta Rotterdam de finale van de  play-offs om Europees voetbal en kon presteerde ook bij VVV-Venlo en ADO Den Haag boven verwachting. Gaat de opvolger van John Heitinga ook slagen in de Johan Cruijff Arena?

Almere City: Alex Pastoor

Alex Pastoor schreef afgelopen seizoen geschiedenis door Almere City voor het eerst te laten promoveren naar het hoogste niveau. Logisch dus dat hij ook komend seizoen de scepter zwaait bij de enige profclub uit Flevoland. Hij zal dat echter wel moeten doen zonder Hedwiges Maduro, die gedurende het succes als zijn rechterhand fungeerde. Hij gaat Steijn assisteren bij zijn jeugdliefde; Ajax.


Alex Pastoor leidde Almere City voor het eerst in de clubgeschiedenis naar de Eredivisie door in de finale van de play-offs te winnen van FC Emmen.

AZ: Pascal Jansen

Ook Pascal Jansen zit nog steeds stevig in zijn zetel bij AZ. De 50-jarige oefenmeester vult het gat dat Arne Slot in 2021 tot dusver achterliet meer dan behoorlijk in. Vorig seizoen werd bijvoorbeeld de halve finale van de Conference League behaald. Gaat AZ komend seizoen weer de traditionele top drie aanvallen?

Excelsior: Marinus Dijkhuizen

Marinus Dijkhuizen staat al sinds 2020 aan het roer bij Excelsior en behoedde de Kralingers vorig seizoen voor degradatie. Een gelukkig huwelijk, zo blijkt, want hij coacht ook volgend seizoen in het Van Donge & De Roo Stadion.

Feyenoord: Arne Slot

De op het moment succesvolste trainer van Nederland is in De Kuip te vinden. Arne Slot overtrof vorig seizoen alle verwachtingen door met een vrijwel geheel nieuwe Feyenoord-selectie kampioen van Nederland te worden. Het leverde hem interesse van Tottenham Hotspur en een tweede Rinus Michels Award op rij op, maar de Rotterdammers wisten hun succescoach te behouden. De druk wordt komend seizoen echter alsmaar groter, want Feyenoord gaat voor het eerst sinds decennia weer de competitie in als titelfavoriet.


Arne Slot poseert samen met Santiago Giménez na het winnen van de landstitel met Feyenoord.

Fortuna Sittard: Danny Buijs

Danny Buijs tekende deze zomer een tweejarig contract bij Fortuna Sittard. De Limburgse club is nog altijd in handen van Turkse eigenaren en nam aan het eind van het vorige seizoen afscheid van de temperamentvolle, maar vaak toch ook zeer agressieve Julio Vélazquez. Met Buijs haalt de club een jonge trainer (41) met ervaring in de Eredivisie in huis. Eerder was hij namelijk eindverantwoordelijke bij FC Groningen en KV Mechelen.

Go Ahead Eagles: René Hake

Vrij logisch is het aanblijven van René Hake bij Go Ahead Eagles. De geboren Drent volgde Kees van Wonderen vorig seizoen op en plaatste zich bijna per ongeluk nog voor de play-offs om Europees voetbal, en dat terwijl handhaving eigenlijk altijd de voornaamste doelstelling is op De Adelaarshorst. Gaat Hake komend seizoen weer stunten met Kowet?

Heracles Almelo: John Lammers

John Lammers degradeerde met Heracles Almelo, maar liet de Twentse club ook weer als kampioen promoveren. De verwachtingen zijn daarom hoog in Almelo, waar stiekem al wordt gesproken over een plek in de middenmoot. Kan Lammers die komend seizoen waarmaken?

NEC: Rogier Meijer

Rogier Meijer is alweer sinds 2020 actief bij NEC en werd vorig seizoen twaalfde met de club in het groen, rood en zwart. Niemand twijfelde aan zijn kwaliteiten, en dus is hij ook komend seizoen hoofdtrainer in De Goffert. Met onder meer Jasper Cillessen, Lasse Schöne en Bram Nuytinck heeft hij een selectie met de nodige ervaring en kwaliteiten.

PEC Zwolle: Johnny Jansen

PEC Zwolle nam eind juni verrassend genoeg afscheid van Dick Schreuder, die net als collega Lammers bij Heracles degradeerde, maar ook weer promoveerde. De coach kiest voor een uitdaging bij CD Castellón, op het derde niveau in Spanje. PEC schakelde snel door, benaderde Ron Jans nog even, maar kwam uiteindelijk uit bij Johnny Jansen, die eerder in de Eredivisie aan het roer stond bij SC Heerenveen. Met PEC hoopt hij zich komend seizoen fier te handhaven.


Johnny Jansen werd vrijwel direct na de bekendmaking van het vertrek van Dick Schreuder aangesteld als nieuwe coach van PEC Zwolle.

PSV: Peter Bosz

Zo rustig als de trainerscarrousel bij menig Eredivisieclub was, zo onstuimig was hij in Eindhoven. Ruud van Nistelrooij behaalde twee prijzen met PSV, maar besloot één duel voor het einde van het afgelopen seizoen zijn biezen te pakken. De trainer voelde zich met een mes in zijn rug gestoken door het waarschijnlijke klagen van de selectie bij de directie over zijn manier van leidinggeven. Marcel Brands en Earnest Stewart moesten zich in de daaropvolgende weken zien te beraden en kwamen met Peter Bosz uit bij een gerenommeerde naam uit het Nederlandse trainersgilde. Wanneer PSV Xavi Simons weet te behouden en nog een aantal kwaliteitsinjecties doet, is het komend jaar zeker een topkandidaat voor de landstitel.

RKC Waalwijk: Henk Fraser

Henk Fraser gaat komend seizoen aan de slag bij zijn vijfde Eredivisieclub. De coach stond eerder aan het roer bij ADO Den Haag, Vitesse, Sparta Rotterdam en FC Utrecht en is bij RKC de opvolger van de naar FC Twente vertrokken Joseph Oosting. Die presteerde boven de verwachtingen van iedere vriend en vijand door negende te worden. Of dat ook Fraser gaat lukken, is nog maar de vraag.

Sparta Rotterdam: Jeroen Rijsdijk

Waar in het voetbal successen worden behaald, komt interesse van topclubs altijd om de hoek kijken. Dat geldt ook voor trainers. Maurice Steijn behaalde de finale van de play-offs met Sparta en is komend seizoen de eindverantwoordelijke bij Ajax. De Kasteelheren zochten lang naar een opvolger en benaderden onder meer Gregg Berhalter, Ron Jans, Danny Blind en Fred Rutten, maar kregen telkens nul op het rekest. Daarom besloten ze om Jeroen Rijsdijk, die afgelopen seizoen assistent van Steijn was, promotie te geven en aan te stellen als hoofdtrainer. Hij heeft als eindverantwoordelijke ervaring bij de amateurs van SHO, Excelsior Maassluis en een korte periode als interim-trainer van Almere City.

FC Twente: Joseph Oosting

Zoals gezegd gaat Joseph Oosting komend seizoen aan de slag in de Grolsch Veste. De geboren Emmenaar is de opvolger van Ron Jans, die een sabbatical neemt. Na zijn uitstekende prestaties bij RKC mag Oosting het bij Twente op subtop- én, wanneer een aantal hordes worden overleefd, ook op Europees niveau laten zien.

FC Utrecht: Michael Silberbauer

FC Utrecht beleefde een teleurstellend seizoen, plaatste zich wel voor de play-offs om Europees voetbal, maar wil in het komende meer. Michael Silberbauer kreeg van de clubleiding het voordeel van de twijfel, maar zal zich met een aantal kwaliteitsinjecties wel moeten bewijzen. Met Rob Penders, die overkomt van FC Eindhoven, heeft hij in ieder geval een geschikt klankbord aan zijn zijde.

Vitesse: Phillip Cocu

Phillip Cocu behoedde Vitesse vorig seizoen voor degradatie. Inderdaad, Vitesse speelde vorig seizoen tegen degradatie. Toen de clubman in de winter instapte, was de nood zowel op het veld als in de bestuurlijke ruimtes enorm, maar ondertussen lijkt de storm in Arnhem weer te zijn gaan liggen. De geelzwarten willen komend seizoen uiteraard weer een gooi doen naar de subtop en vertrouwen erop dat dat met Cocu kan gaan lukken.

FC Volendam: Matthias Kohler

Een zeer onverwachte switch vond deze zomer plaats in Volendam. Het andere Oranje promoveerde voor het eerst sinds 2008 naar de Eredivisie en handhaafde zich na een stroef begin vrij gemakkelijk op het hoogste niveau. Hoofdtrainer Wim Jonk besloot echter om een stap terug te doen en technisch directeur te worden. De pas 32-jarige Duitser Matthias Kohler was afgelopen seizoen zijn assistent, maar gaat nu aan de slag op de hoogste trede als coach.


De Duitser Matthias Kohler debuteert als hoofdcoach in de Eredivisie.