Exclusive

Jong Oranje tegen Jong België: de selectie van de zuiderburen onder de loep

Jong Oranje tegen Jong België: de selectie van de zuiderburen onder de loep

21-06-2023 12:00 Laatste update: 12:04

Jong Oranje speelt woensdagavond haar eerste poulewedstrijd op het EK Onder 21 tegen Jong België. De Derby der Lage Landen tussen de twee beloftenteams staat dan op het programma. Hoe ziet het elftal van onze zuiderburen eruit? VoetbalNieuws geeft je een overzicht.

Openda en De Ketelaere de grootste blikvangers

De grootste blikvanger in de selectie van de Belgen is voormalig Vitesse-spits Loïs Openda. De 23-jarige aanvaller werd afgelopen seizoen tweede met RC Lens in de Franse Ligue 1 en maakte in 38 wedstrijden maar liefst 21 doelpunten. Openda ontbrak bij de selectie van het échte België en kon zodoende op het laatste moment aansluiten bij Jong.

De speler die daarentegen de grootste marktwaarde vertegenwoordigt, is Charles De Ketelaere van AC Milan. De aanvaller annex middenvelder werd in de zomer van 2022 voor 35 miljoen euro overgenomen van Club Brugge en maakt regelmatig zijn opwachting in de basiself van de Italianen. Oranje-bondscoach Erwin van de Looi bestempelde hem samen met Openda als de twee grootste sterren van Jong België, maar stelt dat het elftal tekort wordt gedaan wanneer er alleen op hen wordt gelet.

Ook letten op Zeno Debast en Maarten Vandevoordt

Twee andere beginnende topspelers zijn namelijk centrale verdediger Zeno Debast (RSC Anderlecht) en keeper Maarten Vandevoordt (KRC Genk). Eerstgenoemde speelde al drie wedstrijden voor de hoofdmacht van België, allemaal als basisspeler. Diverse Europese topclubs, waaronder Brighton, West Ham United en Leeds United hielden hem afgelopen seizoen in de gaten. Een toptransfer is aanstaande zomer daarom niet ondenkbaar.

Bondscoach Jacky Mathijssen heeft Aster Vranckx van AC Milan benoemd als aanvoerder. De enige Eredivisionist in de 23-koppige selectie is Anthony Descotte, al zal er ook bij veel Nederlanders een lampje gaan branden bij de naam van Yorbe Vertessen, een door Union St. Gillis gehuurde aanvaller van PSV.

Selectie Jong België

Keepers: Maarten Vandevoordt (KRC Genk), Senne Lammens (Club Brugge), Maxime Delanghe (Lierse SK).

Verdedigers: Zeno Debast (RSC Anderlecht), Ameen Al-Dakhil (Burnley), Koni De Winter (Empoli), Ewoud Pletinckx (OH Leuven), Maxim De Cuyper (KVC Westerlo), Hugo Siquet (Cercle Brugge), Louis Patris (OH Leuven), Ignace Van der Brempt (RB Salzburg).

Middenvelders: Mandela Keita (Royal Antwerp), Aster Vranckx (AC Milan), Eliot Matazo (AS Monaco), Nicolas Raskin (Rangers FC), Arne Engels (FC Augsburg), Olivier Deman (Cercle Brugge), Charles De Ketelaere (AC Milan).

Aanvallers: Michel-Ange Balikwisha (Royal Antwerp), Largie Ramazani (UD Almería), Loïs Openda (RC Lens), Yorbe Vertessen (Union St. Gillis), Anthony Descotte (FC Utrecht).

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!