Breaking news

Rechtbank is eruit: Promes krijgt anderhalf jaar cel voor neersteken neef

Rechtbank is eruit: Promes krijgt anderhalf jaar cel voor neersteken neef

19-06-2023 09:20 Laatste update: 09:33

De Amsterdamse rechtbank heeft Quincy Promes veroordeeld tot 18 maanden gevangenis wegens het neersteken van zijn neef. De aanvaller was niet aanwezig bij het vonnis.

De steekpartij vond plaats op 24 juli 2024. Promes viel op een familiefeest zijn neef Esajas aan met een mes. Een familieruzie zou de aanleiding geweest zijn voor het steekincident. De neef werd uiteindelijk in zijn knie gestoken en moest met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis worden gebracht.

De rechtbank acht het bewezen dat Promes zich schuldig heeft gemaakt aan zware mishandeling. Ook benadrukte de rechtbank dat Promes met zijn status als profvoetballer een voorbeeldfunctie heeft. Het feit dat Promes niet aanwezig was bij de behandeling van de zaak, noemde de rechtbank ‘buitengewoon zorgelijk’. Omdat Promes volgens de rechtbank geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn daden krijgt de aanvaller zes maanden extra gevangenisstraf.

Juridisch gezien zit Promes nog veel dieper in de problemen. Op het moment van de steekpartij werd de voormalig Oranje-international afgeluisterd in het kader van een onderzoek naar betrokkenheid van invoer van 1370 kilo cocaïne in 2020. De zaak over die betrokkenheid bevindt zich nog in een vroeg stadium, maar het is allerminst ondenkbaar dat het OM een straf van tien jaar of meer zal gaan eisen tegen de aanvaller.

Omdat Rusland geen uitleveringsverdrag heeft met Nederland, zit Promes in Moskou ‘veilig’. Zodra de aanvaller zich in Nederland meldt, moet hij de straffen die hem worden opgelegd uitzitten.