Sparta deelt eerste tik uit aan FC Utrecht in de play-offs om Europees voetbal

01-06-2023 23:01
1

Sparta Rotterdam heeft goede zaken gedaan in de eerste van de twee wedsrijden in de play-offs tegen FC Utrecht. De Kasteelheren beleefden een geweldige eerste helft maar zagen Utrecht via Anastasios Douvikas nog terugkomen in de wedstrijd.

Na een indrukwekkende minuut stilte werd er afgetrapt in de Galgenwaard. Al snel werd duidelijk dat ook in deze play-off-wedstrijd vanaf minuut één uit spektakel zou gaan bestaan. Sparta-aanvaller Koki Saito brak door, omspeelde Vasilis Barkas en schoot daarna uit een moeilijke hoek op de deklat. Aan de andere kant was het vervolgens Utrecht dat het doel van Nick Olij onder vuur nam via Bart Ramselaar en Jens Toornstra. Twee keer wist de goalie van de Rotterdammers goed redding te brengen.

Utrecht drukte na die momenten door, maar het was Sparta dat het meest gevaarlijk werd. Eerst was het Vito van Crooij die centimeters voorlangs schoot, waarna diezelfde Van Crooij de ultieme mogelijkheid kreeg vanaf de stip nadat Ruben Kluivert spits Tobias Lauritsen iets te enthousiast knuffelde in de zestien. De aanvaller faalde niet en bracht Sparta daarmee aan de leiding. Enkele minuten later mochten de Kastheelheren nóg een keer juichen. Lauritsen kreeg de bal op de zestien en haalde succesvol uit.

In de tweede helft was het vooral Utrecht dat iets wilde forceren, maar kreeg Sparta vanuit de counter kansen op meer. Daar hadden de Rotterdammers van moeten profiteren, want met inmiddels nog twintig minuten te spelen deed Utrecht iets terug. Wie anders dan Douvikas bracht de spanning terug. De Griek stond, zoals zo vaak dit seizoen, op de goede plaats.

Het bleek uiteindelijk het laatste wapenfeit, want arbiter Sander van Eijk floot uiteindelijk af bij een 1-2 eindstand. Aankomende zondag wordt de return gespeeld op het Kasteel. De winnaar van het tweeluik neemt het in de finale op tegen SC Heerenveen of FC Twente, waar de Tukkers door de 1-2 overwinning in Friesland het meeste kans op maken.