Twente bezorgt zichzelf goede uitgangspositie door extremis-goal in Heerenveen

01-06-2023 20:48 Laatste update: 20:58

Manfred Ugalde is de man die het eerste duel tussen SC Heerenveen en FC Twente in het voordeel van de Tukkers heeft beslist. Daar gingen nog twee mooie treffers van Vaclav Cerny en Thom Haye aan vooraf, maar het werd 1-2 voor Twente.

Heerenveen en Twente, de nummers acht en vijf van het voorbije Eredivisie-seizoen, troffen elkaar in de eerste wedstrijd van het tweeluik in de play-offs om Europees voetbal. In de openingsfase leken de Tukkers dat het beste te hebben begrepen. Twente drukte Heerenveen terug op eigen helft en kreeg al snel enkele kansen via Manfred Ugalde, maar hij trof nog geen doel.

Even later gebeurde dat wel. Vaclav Cerny, de man in vorm bij Twente, was het tussenstation in een aanval via vele Enschedese schijven vanaf rechts en combineerde vlot met Michel Vlap en Ugalde, waarna hij koeltjes afrondde. Dat was een moment voor ploeg van Ron Jans om door te drukken, maar net voor de rust was daar dan toch Heerenveen. Thom Haye verraste Twente-doelman Lars Unnerstal met een schot vanaf randje zestien.

In de tweede helft was de openingsfase wederom voor Twente, maar tot echt grote kansen kwamen ze niet. De grootste kans kwam op naam van Gijs Smal, maar zijn inzet naderde tergend langzaam de doellijn waardoor Pawel Bochniewicz deze op tijd uit de doelmond kon verwijderen.

Aan het eind van het duel was het eerst Heerenveen dat dicht bij de overwinning was via de ingevallen Seland Karlsbakk, maar Smal schoot de bal tegen de eigen doelpaal. In de slotfase was het dan toch Twente dat er met de overwinning vandoor ging. Ugalde schoot de bal onder Andries Noppert door een zorgt voor een goede uitgangspositie voor de Tukkers.

De return van het duel wordt aanstaande zondag gespeeld, om 14.30 in de Grolsch Veste.