Xavier Mbuyamba, Volendam, Mbuyamba Volendam

Wie is Mbuyamba, de 'nieuwe Van Dijk' en revelatie van FC Volendam?

24 juli om 18:30
Laatste update: 24 juli om 18:30

Xavier Mbuyamba streek afgelopen zomer neer bij FC Volendam, maar had er al avonturen bij FC Barcelona en Chelsea op zitten. Komende zomer lijkt de centrale verdediger een stap naar Sampdoria te maken. Voetbalnieuws brengt de carrière van de Nederlander met Congolese roots voor je in beeld.

Jeugd
Mbuyamba begon in de jeugd van MVV Maastricht en speelde voornamelijk in de jeugdelftallen van de club. In het seizoen 2018/19 debuteerde de verdediger in de grootmacht van de club tegen FC Volendam. In totaal kwam Mbuyamba tot elf optredens voor hij naar FC Barcelona verkaste. De Catalanen zagen potentie in de verdediger en haalde hem naar Spanje. Bij Barcelona haalde de centrale verdediger de hoofdmacht nooit en speelde hij enkel in de jeugd, waaronder drie wedstrijden in de UEFA Youth League. In augustus 2020 besloot Mbuyamba te vertrekken naar Chelsea om daar zijn ontwikkeling voort te zetten. In twee seizoenen tijd speelde de Mbuyamba enkel wedstrijden in de jeugd en een doorbraak naar het eerste kwam echter er nooit van.

Volendam
Afgelopen zomer haalde Volendam Mbuyamba op bij Chelsea. "FC Volendam biedt me een platform waar ik mezelf kan bewijzen in de Eredivisie en mezelf verder kan ontwikkelen", sprak hij via de clubkanalen. De verdediger staat te boek als 'de nieuwe Van Dijk' en maakte vanaf het begin direct een sterke indruk. Zelf gaf hij aan de stap van Chelsea naar Volendam te zien als een stap hogerop. "Ik ga van O23-voetbal naar de Eredivisie. Als ik veel speel, kan ik me goed ontwikkelen. Dat is het eigenlijk. Er was interesse van Eredivisie-clubs en ik had hier een heel goed gevoel", gaf Mbuyamba aan tegenover de NOS. De verdediger tekende voor drie seizoenen, maar lijkt na één seizoen al een stap te kunnen maken. Fabrizio Romano meldde eerder al dat Ajax, PSV en AZ hun oog hebben laten vallen op de verdediger van Volendam.