Exclusive

Wie is NEC-aanwinst Sontje Hansen, die op piepjonge leeftijd debuteerde in Ajax 1?

Wie is NEC-aanwinst Sontje Hansen, die op piepjonge leeftijd debuteerde in Ajax 1?

09-05-2023 16:11 Laatste update: 17:14

Sontje Hansen rondde dinsdagmiddag zijn transfervrije overgang naar NEC af. De twintigjarige buitenspeler tekende een contract voor vier jaar in Nijmegen. Hij stond te boek als een groot talent uit de Ajax-jeugdopleiding, maar wist nooit door te breken in de hoofdmacht van de Amsterdammers. VoetbalNieuws zet het verloop van zijn loopbaan voor je op een rijtje.

Op 18 mei 2002 werd Hansen geboren in Hoorn, waarna hij al op vijfjarige leeftijd begon met voetballen bij amateurvereniging HSV Sport 1889 uit Zwaag. Via Zwaluwen '30 en Always Forward belandde de 1,73 meter lange aanvaller bij Ajax. In de hoofdstad doorliep hij vervolgens alle vertegenwoordigende jeugdelftallen en stond hij te boek als รฉรฉn van de grootste talenten van De Toekomst.

Het voetbalgeluk leek Hansen toe te lachen toen hij op 18 december 2019 debuteerde in de hoofdmacht van Ajax tijdens het bekerduel met Telstar. Twee minuten voor tijd verving de buitenspeler toen Noa Lang, tijdens de 3-4 overwinning in Velsen-Zuid. Vijf dagen daarvoor had hij zijn debuut gemaakt in de Keuken Kampioen Divisie voor Jong Ajax.

Als kers op de taart mocht hij op 22 december tijdens de 6-1 overwinning op ADO Den Haag zijn Eredivisie-debuut maken. Tien minuten voor tijd verving Hansen destijds Jurgen Ekkelenkamp. Vervolgens leek een doorbraak in de maak, maar in het restant van het seizoen deed Erik ten Hag geen beroep meer op hem.

Ook in de jaargang 2020/21 liet de Haaksbergenaar de belofte links liggen. In dat jaar kreeg Hansen ook te maken met een knieblessure, die hem lang parten speelde.

De aanvaller, die zowel als links- en rechtsbuiten, maar ook als spits uit de voeten kan, bleef wel altijd een vaste waarde bij Jong Ajax. In 84 optredens was hij goed voor dertien doelunten en dertien assists. Ook dit seizoen komt hij geregeld in actie bij de beloftenploeg: in 23 wedstrijden scoorde hij vier keer.

Veel uitzicht op minuten in de hoofdmacht van Ajax had Hansen niet, waardoor hij zich besloot te oriรซnteren op een avontuur elders. Zijn keuze viel op NEC. "Het is een club met mooie ambities en daar wil ik graag aan bijdragen. NEC heeft bewezen dat jongens zich hier goed kunnen ontwikkelen en ik kijk er nu al naar uit om volgend seizoen in het Goffertstadion te spelen", zei de aanvaller bij zijn presentatie.