Exclusive

Bekerfinale op komst, hoe verliepen de bekerfinales voor Ajax deze eeuw?

27-04-2023 17:48 Laatste update: 30-04-2023 13:45

Komende zondag nemen PSV en Ajax het tegen elkaar op in de finale van de KNVB Beker. Afgelopen seizoen moesten de Amsterdammers het onderspit delven tegen de Eindhovenaren, maar hoe verliepen de eerder finales voor de club uit Amsterdam. Voetbalnieuws zocht het voor je uit.

Ajax stond in totaal 27 keer in de finale van de KNVB Beker en wonnen hem in totaal twintig keer. De Amsterdammers stonden in 1917 voor het eerst in de finale die ze met 5-0 wonnen van VSV. Zondag speelt Ajax voor de vierde keer op rij de finale.

2001/02 Ajax – FC Utrecht 3.2 N.V.
In 2002 ging Ajax op voor de dubbel. Een week voor de finale sleepten de Amsterdammers al de landstitel binnen waardoor de focus vol op de finale kon. Mido zette Ajax in de eerste helft op voorsprong, maar na de rust komt Utrecht langszij. Met nog maar een kwartier te gaan komt Utrecht vanaf elf meter op voorsprong. In de slotsecondes van de wedstrijd komt Ajax aan de hand van Wamberto op gelijke hoogte. De Ajacied stond ruim een meter buitenspel, maar de wedstrijd gaat de verlenging in. Zlatan Ibrahimovic zorgde voor de blessing aangezien de Zweed Ajax op voorsprong zette en door de Golden Goal-regeling de wedstrijd besliste in het Amsterdamse voordeel.

2005/06 Ajax – PSV 2-1
In 2006 legde Ajax aan de hand van Klaas-Jan Huntelaar beslag op de KNVB Beker. De spits zette Ajax op voorsprong en zorgde in de laatste minuut van de wedstrijd voor de 2-1. Michael Lamey had PSV nog langszij gebracht, maar Huntelaar groeide uit tot de held van de avond. De beker zorgde nog voor enig succes in Amsterdam aangezien Ajax dat seizoen teleurstellend op een vierde plaats eindigde.

2006/07 Ajax – AZ 1-1 N.S. 8-7
De finale in 2007 was een verhit potje voor beide ploege. AZ kwam al vroeg op voorsprong door een doelpunt van Moussa Dembélé. Nadat AZ een tweede doelpunt afgekeurd zag worden wegens hands, is het Ajax dat na rust langszij komt. Ajax komt in de tweede helft met een man minder te staan na een rode kaart van Gabri. Doelpunten vielen er echter niet meer waardoor beide ploegen uiteindelijk uitkwamen op strafschoppen. De eerste veertien penalty’s gingen raak, maar bij de vijftiende mist Ryan Donk. Edgar Davids zorgt er uiteindelijk voor dat de Amsterdammers de KNVB Beker binnen slepen.

2009/10 Ajax – Feyenoord 2-0, 4-1
De bekerfinale van 2010 gaat de boeken in als een unieke ontmoeting. De finale werd namelijk gespeeld over twee ontmoeting. De aanleiding hiervoor was angst voor supportersrellen tussen Ajax en Feyenoord. De eerste ontmoeting in De Kuip werd beslist door Siem de Jong. De Ajacied scoorde twee keer binnen een minuut en zorgde er voor dat Ajax met een riante voorsprong een week later kon afreizen naar De Kuip. Feyenoord was gewaarschuwd, maar na pas vier minuten zette Luis Suarez de Amsterdammers op voorsprong. Uiteindelijk wonnen de Amsterdammers de wedstrijd met 1-4 en legden zij voor de achttiende keer beslag op de KNVB Beker.

2010/11 FC Twente – Ajax 3-2 N.V.
Twente en Ajax waren in het seizoen 10/11 de beste ploegen van het jaar en dat bleek ook in de bekerfinale. Het spel golfde heen en weer, maar Ajax kwam voor rust al op een 0-2 voorsprong. De Amsterdammers leken er van door te gaan met de beker, maar Wout Brama en Theo Janssen gooiden roet in het eten. Met een 2-2 stand gingen beide ploegen verlengen. De wedstrijd leek uit te draaien op strafschoppen, maar vlak voor tijd kopte Marc Janko raak en wonnen de Tukkers de KNVB Beker. Een week later revancheerden Ajax zich door de titel in een rechtstreeks duel te pakken ten kosten van Twente.

2013/14 PEC Zwolle – Ajax 5-1
De bekerfinale van 2014 gaat de boeken in als één van de meest onverwachte uitslagen ooit. Ricardo van Rhijn zette Ajax al na drie minute op voorsprong, maar wat volgde was een volledige afstraffing voor de Amsterdammers. De wedstrijd werd een half uur gestaakt nadat Ajax-supporters in de feestvreugde vuurwerk op het veld gooiden. Nadat de spelers terugkeerden op het veld leek PEC volledig ontdaan te zijn van de zenuwen en bogen ze de stand volledig om. Ryan Thomas vond al snel tweemaal het net en voor rust kwam PEC zelfs met 4-1 voor. Vlak na de hervatting maakte Bram van polen er 5-1 van en pakte de ploeg uit Zwolle voor het eerst in de historie een hoofdprijs.

2018/19 Willem II – Ajax 0-4
In 2019 is het Ajax dat geen spaan heen laat van Willem II. De Tilburgers gingen met goede moed naar De Kuip, maar keerden kansloos huiswaarts. Ajax won na vijf jaar prijzendroogte weer een hoofdprijs. De Tilburgers begonnen sterk, maar keken vlak voor rust ineens tegen een 0-2 achterstand aan. Eerst was het Daley Blind die raak kopte en slechts een minuut later was het Huntelaar die de score verdubbelde. Na rust liepen de Amsterdammers uit naar een 4-0 overwinning en pakte Erik ten Hag zijn eerst prijs met de Amsterdammers.

2020/21 Ajax – Vitesse 2-1
Ajax pakte in 2021 voor de twee keer op rij de KNVB Beker. Ondanks een sterke openingsfase van Vitesse kwam Ajax op voorsprong. Ryan Gravenberch maakte de openingstreffer, maar Loïs Openda zorgde al snel voor de gelijkmaker. In de tweede helft bleven de ploegen lang in evenwicht. Vlak voor tijd pakte Jacob Rasmussen van Vitesse nog rood door een stevige overtreding te maken op Ajacied Antony. De Braziliaan moest worden vervangen door David Neres die er uiteindelijk in de blessuretijd voor zorgde dat Ajax voor de twintigste keer de KNVB Beker in de wacht sleepte.

2021/22 PSV – Ajax 2-1
Afgelopen seizoen stonden PSV en Ajax in de finale van de KNVB Beker. Ajax begon de wedstrijd sterk en kwam in de openingsfase al op voorsprong. Gravenberch scoorde de openingsgoal en vlak voor rust leek Ajax op een 2-0 voorsprong te komen. Het doelpunt van Noussair Mazraoui werd echter afgekeurd waarna PSV de rollen volledig omdraaide. Na rust waren het Érick Gutiérrez en Cody Gakpo die tot scoren kwamen en de tiende KNVB Beker voor PSV wonnen. Komende zondag zal Ajax er op gebrand zijn om revanche te nemen tegen de Eindhovenaren.