Exclusive

Bekerfinale op komst, hoe verliepen de bekerfinales voor PSV deze eeuw?

Bekerfinale op komst, hoe verliepen de bekerfinales voor PSV deze eeuw?

27-04-2023 16:38 Laatste update: 30-04-2023 13:30

Komende zondag nemen PSV en Ajax het tegen elkaar op in de finale van de KNVB Beker. De Eindhovenaren wonnen afgelopen seizoen de Dennenappel, maar hoe verliepen de eerdere finales deze eeuw voor de ploeg uit Eindhoven. Voetbalnieuws zocht het voor je uit.

In totaal stond PSV al achttien maal in de finale van de KNVB Beker. Tien keer mochten de Eindhovenaren de beker uiteindelijk omhoog houden. Komende zondag komen de Eindhovenaren voor de negentiende maal in actie in de finale. In 1932 stond PSV voor het eerst in de finale en in 1950 wonnen de Eindhovenaren voor het eerst de prijs.

2000/01 FC Twente – PSV 0-0 N.S. 4-3
De finale in 2001 gaat de boeken in als een memorabel affiche, maar vooral pijnlijk voor PSV. Na een bloedeloos gelijkspel kwam het aan op strafschoppen tussen Twente en PSV. Nadat Jan Vennegoor of Heeselink en Jeroen Heubach misten namens Twente kon PSV via John de Jong de klus klaren en de beker pakken. Wat volgde was een totaal onnavolgbare ommekeer. Twente-doelman Sander Boschker groeide uit tot de held van de avond nadat hij driemaal op rij een penalty pakte en er voor zorgde dat de Tukkers er met de prijs vandoor gingen.

2004/05 Willem II – PSV 0-4
In 2005 was het PSV die de titel pakte ten koste van Willem II. De Eindhovenaren bereikten de halve finale van de Champions League, werden landskampioen en bekroonden het seizoen met de toenmalige Amstel Cup. PSV kwam vlak voor rust op voorsprong en besliste in de tweede helft al snel de wedstrijd. Voor Mark van Bommel was het een emotionele wedstrijd aangezien het destijds zijn laatste was in het shirt van PSV. In Tilburg werden diezelfde avond de spelers, ondanks een verliespartij, nog gehuldigd.

2005/06 Ajax – PSV 2-1
De finale van 2006 was een confrontatie tussen de ploegen die ook komende zondag tegen elkaar spelen. Ajax won de KNVB Beker aan de hand van Klaas-Jan Huntelaar. De aanvaller opende de score al in de achtste minuut. PSV kwam in de tweede helft langszij, maar in de blessuretijd was het Huntelaar die de wedstrijd toch besliste. De topschutter scoorde zijn 43e doelpunt van het seizoen en zorgde er voor dat Ajax de beker mee naar huis mocht nemen.

2011/12 PSV – Heracles Almelo 3-0
In 2012 was PSV een maatje te groot voor Heracles Almelo. Voor Heracles was het de eerste, en enige, keer dat ze in de finale van de KNVB Beker stonden, maar met succes was dat niet. PSV had weinig moeite met Heracles en kwam na een half uur door Ola Toivonen op voorsprong. In de tweede helft waren het Dries Mertens en Jermain Lens die de wedstrijd in het slob gooiden en het bekersprookje van Heracles beëindigden.

2012/13 PSV – AZ 1-2
In 2013 was het AZ dat als winnaar uit de koker kwam tegen PSV. De Alkmaarders begonnen voortvarend aan de wedstrijd en stonden na een kwartier al met 2-0 voor. Adam Maher en Jozy Altidore scoorden voor AZ en zorgden er voor dat PSV in de achtervolging moest. Ondanks een kansenregen bleef PSV met lege handen. Jurgen Locadia zorgde nog voor de aansluitingstreffer, maar van een gelijkmaker kwam het nooit. Na het laatste fluitsignaal barste er een groot feest uit voor AZ en voor trainer Gertjan Verbeek was het zijn eerste hoofdprijs.

2021/22 PSV – Ajax 2-1
Afgelopen seizoen namen PSV en Ajax het ook al tegen elkaar op in de bekerfinale. PSV trok ondanks een vroege achterstand aan het langste eind en won daardoor voor de tiende maal de KNVB Beker. In de eerste helft was het Ryan Gravenberch die Ajax nog op voorsprong zette. Aan de hand van Érick Guttiérez en Cody Gakpo scoorden PSV tweemaal in de tweede helft en overwon het won het van de Amsterdamse rivaal. Komende zondag nemen beide ploegen het wederom tegen elkaar op en zal Ajax er op gebrand zijn om revanche te nemen.