Exclusive

Hoe verliepen eerdere ontmoetingen tussen PSV en Ajax in de finale van de Beker?

30-04-2023 09:00 Laatste update: 08:53

PSV en Ajax nemen het zondag tegen elkaar op in de finale van de KNVB Beker. Voor beide ploegen is het de vijfde keer dat ze elkaar pas ontmoeten in een rechtsreeks duel om de Dennenappel, maar hoe verliepen de eerdere vier finales? Voetbalnieuws zocht het voor je uit.

2021/22 PSV – Ajax 2-1
Afgelopen seizoen stonden PSV en Ajax ook al tegenover elkaar in de finale van de KNVB Beker. Ondanks een vroege voorsprong van de Amsterdammers aan de hand van Ryan Gravenberch, waren het de Eindhovenaren die in de tweede helft het tij keerden. Érick Gutiérrez en Cody Gakpo kwamen beide tot scoren en zetten PSV in de tweede helft op voorsprong. Ondanks de toenemende druk op het Eindhovense doel en zelfs een afgekeurd doelpunt van Davy Klaassen kreeg Ajax het niet voor elkaar om de stand nog gelijk te trekken. PSV won de beker en gaf nog wat glans aan het seizoen. Komende zondag zal PSV dus uit zijn op het prolongeren van de titel.

2005/06 Ajax – PSV 2-1
In de finale van 2006 was het Klaas-Jan Huntelaar die een hoofdrol op zich nam. De voormalig aanvaller en huidig technisch manager van de Amsterdammers kwam pas in de winter over van SC Heerenveen, maar drukte direct zijn stempel op de laatste seizoenshelft. In de finale tegen PSV zette Huntelaar de Ajacieden al na acht minuten op voorsprong. In de tweede helft was het echter Michael Lamey die PSV op gelijke hoogte zette. Nadat Lamey en Ajacied Tomás Galásek beide van het veld waren gestuurd leek iedereen zich op te maken voor de verlenging. In de blessuretijd was daar echter nog Huntelaar die de bal achter Heurelho Gomes werkte en de beker meenam naar Amsterdam. Voor trainer Danny Blind mocht het echter niet baten. De oefenmeester werd door een teleurstellende vierde plaats in de competitie ontslagen.

1997/98 Ajax – PSV 5-0
In 1998 gaf Ajax een masterclass aan de Eindhovenaren. De bekerfinale werd echter ontsierd door supportersrellen. Vooraf werden al zeventig mensen opgepakt door de politie en tijdens de wedstrijd in De Kuip waren er slechts 23.000 mensen aanwezig in verband met angst voor mogelijke rellen. Ajax ging al met een 2-0 voorsprong de rust in door doelpunten van Tijjani Babangida en Jari Litmanen. In de tweede helft ging PSV op zoek naar de aansluitingstreffer, maar kreeg het al snel de deksel op de neus. Aan de hand van Shota Arveladze en nog tweemaal Litmanen wonnen de Amsterdammers met 5-0 van een kansloos PSV. Door de overwinning pakt Ajax in het seizoen 1997/98 de dubbel.

1969/70 PSV – Ajax 0-2
De eerste bekerfinale tussen PSV en Ajax vond plaats in 1970. De wedstrijd gaat de geschiedenis is als een van de meest historische finales in de aller tijden. In plaats van De Kuip werd de finale gespeeld in stadion De Vliert in Den Bosch. Het meest opvallende was echter dat Ajax in de achtste finale al werd uitgeschakeld door AZ'67. Door een oneven aantal clubs werd bepaald dat Ajax ondanks een verliespartij toch mocht deelnemen aan de volgende ronde. Uiteindelijk behaalden de Amsterdammers de finale en daar troffen ze PSV. Aan de hand van Piet Keizer en Johan Cruijff won Ajax met 2-0 van PSV en pakte ze, ondanks de vroege uitschakeling, de beker. In navolging van de absurd verlopen bekercampagne van Ajax veranderde de KNVB de regels waardoor er, aan de hand van tussenrondes, altijd een even aantal clubs meedeed.