Hoe werkt de promotie/degradatie-regeling naar en uit de Eredivisie?

Hoe werkt promotie degradatie regeling in de Eredivisie
26 april om 14:30

Het Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisie-seizoen nadert zijn einde, waardoor de ogen voor veel ploegen weer vol gaan op promotie en/of degradatie. Wat staat er op het spel en hoe werken de play-offs voor promotie/degradatie van de Eredivisie er precies uit? VoetbalNieuws zet het voor je op een rijtje.

Eén ding is zeker: minimaal twee ploegen uit de Eredivisie degraderen rechtstreeks (de nummers zeventien en achttien van de ranglijst) en de nummers één en twee van de Keuken Kampioen Divisie promoveren direct. PEC Zwolle is inmiddels al niet meer te achterhalen door KKD-nummer drie Almere City en keert na de degradatie van vorig seizoen dus terug op het hoogste niveau van Nederland.

Hoe werken de play-offs?

De vier teams die een periodetitel hebben gewonnen plaatsen zich voor de nacompetitie, net zoals de overige twee teams die het hoogst op de ranglijst geëindigd zijn zonder dat zij een periodetitel hebben gewonnen. In de huidige stand van de Keuken Kampioen Divisie plaatst ook de nummer acht van de ranglijst zich voor de play-offs.

Deze zes teams spelen een play-off tegen elkaar. De drie winnaars van de eerste ronden gaan door naar de halve finale, waar ook de nummer zestien van de Eredivisie instroomt. Afgelopen seizoen was dat het geval voor Heracles Almelo, die vervolgens in de halve finale werden uitgeschakeld door Excelsior.

Onderste ploegen lijken zeker

Excelsior (16e), FC Emmen (15e) en FC Volendam (14e) lijken vooral te moeten vrezen om als zestiende te eindigen. Met een achterstand van respectievelijk elf punten van FC Groningen en twaalf punten van SC Cambuur op de zestiende plaats, lijkt directe degradatie voor die ploegen amper meer te voorkomen. Er zijn nog vier duels te gaan in de Eredivisie.

De volledige stand van de Eredivisie bekijk je hier. De tussenstand in de Keuken Kampioen Divisie vind je hier terug.