Exclusive

Wie is Mexx Meerdink? Dé potentiële nieuwe goudmijn uit de jeugd van AZ

Wie is Mexx Meerdink? Dé potentiële nieuwe goudmijn uit de jeugd van AZ

24-04-2023 20:03 Laatste update: 20:03

Mexx Meerdink timmert hard aan de weg bij AZ Alkmaar. Het talent schitterde al in het eerste elftal en deed dat maandagavond ook in de finale van de Youth League met AZ O18. De aanvaller wist twee keer te scoren. VoetbalNieuws geeft je meer informatie over de jongeling.

Meerdink werd geboren op 24 juli 2003 in Winterswijk. De aanvaller is de zoon van oud-AZ’er Martijn Meerdink, die tussen 2002 en 2007 bij de Alkmaarders speelde en verder voor onder meer FC Groningen en De Graafschap. De linkspoot speelde in de jeugd van amateurclub WVC alvorens hij in 2012 instroomde in de jeugdopleiding van De Graafschap.

In 2019 neemt AZ Meerdink over van de Superboeren. Één jaar later tekent Meerdink zijn eerste profcontract bij de Alkmaarders, waardoor hij destijds tot 2023 aan AZ verbonden werd. In januari maakte Meerdink de overstap van de O18 naar Jong AZ, waar hij op 10 december 2021 zijn competitiedebuut maakte in het met 3-2 verloren duel met ADO Den Haag. Na een aantal maanden bij Jong AZ werd het contract van Meerdink in april 2022 opengebroken, waardoor de aanvaller nu tot medio 2027 vastligt in Alkmaar.

Youth League

Het feit dat Meerdink ook dit seizoen op dreef is bij Jong AZ en de jeugd, is niet onopgemerkt gebleven. In de Youth League doet AZ O18 het uitstekend en dat is mede te danken aan het talent. Meerdink scoorde in de knock-outfase een hattrick tegen Eintracht Frankfurt, vervolgens was de aanvaller tweemaal trefzeker in de 0-3 zege op FC Barcelona in de achtste finale, waarna hij er ook een wist te scoren tegen Real Madrid (4-0) in de kwartfinale. In de finale van het toernooi wist Meerdink als invaller twee keer te scoren tegen Hadjuk Split (5-0). Daarmee is Meerdink de belichaming van de AZ-jongelingen dit seizoen. Bij Jong AZ heeft de aanvaller er bovendien inmiddels ook al acht in liggen.

De goede prestaties in de jeugd van AZ kwam Meerdink op 7 maart 2023 op een debuut in het eerste elftal van de Alkmaarders te staan. In het met 1-2 gewonnen duel met SS Lazio mocht de aanvaller zeven minuten meespelen. Krap twee weken later volgde ook zijn debuut in de Eredivisie tegen FC Twente, waarna hij ook tegen sc Heerenveen en Sparta Rotterdam inviel. Tegen de Friezen kwam de aanvaller zelfs tot scoren. 

De beslissende penalty

De voorlopige kroon op zijn geweldige seizoen en ontwikkeling is zijn invalbeurt tegen RSC Anderlecht. Na 120 minuten moesten er penalty’s worden genomen. Meerdink bood zich aan als nummer vijf, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de vierde. Die bleek uiteindelijk al beslissend. De aanvaller schoot zijn penalty onberispelijk binnen, waardoor AZ zich plaatste voor de halve finale van de Conference League.

Het is ook een compliment voor het beleid van AZ. Na de eerdere doorbraak van talenten als Calvin Stengs, Myron Boadu en Teun Koopmeiners, die uiteindelijk voor veel geld de deur uitgingen, lijkt AZ met Tijjani Reijnders, Maxim Dekker, Wouter Goes, Myron van Brederode én Meerdink weer een aantal goudmijnen in de gelederen te hebben.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!