Reactie

De Boer: 'Verliest Ajax zondag van PSV, dan is de beker met recht een troostprijs'

De Boer: 'Verliest Ajax zondag van PSV, dan is de beker met recht een troostprijs'

19-04-2023 13:22
6

Frank de Boer vindt dat Ajax de volledige focus moet leggen op het behalen van de tweede plaats in de Eredivisie. De Amsterdammers nemen het in één week tijd tweemaal op tegen PSV; komende zondag in de competitie, de zondag daarna in de bekerfinale. De oud-coach beleefde een dergelijk scenario in 2011, toen hij met Ajax tegen FC Twente streed om de landstitel én de beker.

Ajax werd in dat seizoen voor het eerst sinds zeven jaar weer landskampioen door in een soort 'finalewedstrijd' FC Twente te verslaan. De beker ging uiteindelijk naar de Tukkers. "Voor ons lag de prioriteit bij het landskampioenschap", aldus De Boer in gesprek met De Telegraaf. "De laatste titel dateerde van 2004 en de schaal móést gewoon worden gewonnen. Ajax was destijds de underdog, omdat FC Twente bovenaan stond en gewoon iets beter voetbal liet zien. In de eerste wedstrijd, de bekerfinale, was het belangrijk een goed resultaat neer te zetten en vertrouwen te tanken voor het tweede duel. Hoewel we de beker niet wonnen, hebben we dat in mijn optiek wel gedaan."

Ajax stond in die finale in de eerste helft met 0-2 voor, maar gaf dat uiteindelijk weer uit handen: 2-3. "Het belangrijkste na de nederlaag in De Kuip was de druk bij het team weg te halen. Het hielp daarbij dat we goed in de wedstrijd hadden gezeten. Ik denk niet dat er bij FC Twente sprake was van onderschatting, maar wij waren driedubbel op een goed resultaat gebrand en konden een week lang tactisch de puntjes op de i zetten. Ik denk dat het een verklaring is voor het feit dat topploegen die in een reeks van twee de eerste wedstrijd winnen het de tweede wedstrijd vaak heel moeilijk hebben", zo stelt De Boer.

De volgorde van die wedstrijden is nu anders. Eerst treffen beide ploegen elkaar in de Eredivisie, daarna in de bekerfinale. Volgens de oud-international is een eventuele tweede plek voor Ajax belangrijker dan de bekerwinst. "Iedereen weet dat de tweede plek het hoogst haalbare, maar cruciaal is. In mijn ogen is die belangrijker dan de bekerwinst. John (Heitinga, red.) moet zich volledig focussen op de wedstrijd in Eindhoven om daar een goed resultaat te kunnen boeken. Zo kan een grote stap naar de tweede plaats worden gezet. Ajax moet direct toeslaan. Verliest Ajax het competitieduel, dan is de beker met recht een troostprijs. De voorronde van de Champions League heeft topprioriteit."

PSV – Ajax staat zondagmiddag om 14.30 uur op het programma in Eindhoven. De bekerfinale wordt op zondag 30 april gespeeld om 18.00 uur in De Kuip in Rotterdam.