Arsenal loopt averij op in titelstrijd na schitterend voetbalgevecht bij Liverpool

09-04-2023 19:27

Arsenal heeft verzuimd om de volgende stap te zetten richting landstitel nummer veertien. The Gunners verspeelden een 0-2 voorsprong op Anfield tegen Liverpool: 2-2. Mohammed Salah leek lange tijd de schlemiel van de avond te worden, maar invaller Roberto Firmino stelde een verdiend punt veilig voor de thuisploeg.

Met Cody Gakpo in de basis was Liverpool er veel aan gelegen een resultaat te boeken tegen de schier ongenaakbare koploper. De achterstand op de vurig gewenste vierde plaats bedroeg voor aanvang van het duel liefst dertien punten. Arsenal zag op zijn beurt Manchester City zaterdag eenvoudig winnen van Southampton (1-4) en wist dus wat het te doen om het gat weer naar acht punten te tillen.

Al na vijf minuten pakten de Londenaren de leiding, met een ongelukkige hoofdrol voor Virgil van Dijk. De Nederlander gaf onbedoeld de assist én liet zich vervolgens eenvoudig uitspelen door Gabriel Martinelli. Iets voor het half uur kon Gabriel Jesus volledig ongedekt de 0-2 binnen koppen en weer was er een negatieve hoofdrol voor Van Dijk. De Oranje-captain liet de Braziliaan ogenschijnlijk eenvoudig uit zijn rug ontsnappen.

The Reds hadden in eigen huis maar weinig in te brengen tegenover Arsenal, maar kwamen verrassend terug in de 42ste minuut via een doelpunt van Salah. Op aangeven van Diogo Jota kon de linkspoot van dichtbij eenvoudig binnenprikken: 1-2. Liverpool kwam als herboren uit de kleedkamer en drukte Arsenal vanaf het eerste fluitsignaal ver terug op de eigen helft.

Salah kreeg dé uitgelezen kans op de 2-2 toen hij in de 54ste minuut mocht aanleggen voor een strafschop, maar - haast illustratief voor het Liverpool-seizoen - vond hij Arsenal-doelman Aaron Ramsdale op zijn weg. Alhoewel de ploeg van manager Jürgen Klopp dominant bleef, leek het niet meer tot scoren te kunnen komen. Invaller Darwin Núñez mocht in de tachtigste minuut vrij op de Engelsman afstevenen, maar vond de keeper in topvorm op zijn weg.

In de 87ste minuut was het wél raak. Een andere invaller liet Anfield op zijn grondvesten schudden. Trent Alexander-Arnold speelde Oleksandr Zinchenko uit met een panna en gaf de bal vervolgens panklaar voor. Roberto Firmino stond op de juiste plaats om de uitstekende voorzet tot doelpunt te promoveren: 2-2.

In de 94ste minuut had Salah de kans op de driepunter. Van een meter of vier volleerde de international echter huizenhoog over. Een halve minuut later ranselde Ramsdale op onnavolgbare wijze een volgende inzet uit de bovenhoek, waardoor hij de held van Arsenal werd.

Het puntverlies van de koploper zal met gejuich in Manchester ontvangen worden. Na dertig duels verzamelden de mannen van Mikel Arteta 73 punten, zes meer dan Manchester City, dat nog wel een duel tegoed heeft én het nog tegen Arsenal gaat opnemen. Liverpool is de nummer acht van de ranglijst.