Deze topspelers haalde 'diamantenoog' en Ajax-kandidaat Mislintat naar Dortmund

Het record van 'diamantenoog' Mislintat: deze topspelers scoutte hij voor Dortmund
11 april om 12:50
Laatste update: 11 april om 15:30

Sven Mislintat is in beeld als nieuwe technisch directeur bij Ajax. De vijftigjarige Duitser is vooral bekend door zijn periodes als hoofd scouting bij Borussia Dortmund en Arsenal. Welke aankopen zijn er eigenlijk allemaal deels op zijn conto te schrijven en hebben hem de naam 'Diamantenoge' opgeleverd? VoetbalNieuws zet een aantal mooie namen voor je op een rijtje.

Shinji Kagawa
In het seizoen 2010/11 maakte Shinji Kagawa de overstap van het Cerezo Osaka naar Dortmund. De middenvelder kwam op transfervrije basis over van de Japanse club en groeide in Duitsland uit tot een revelatie in het Signal Iduna Park. Na twee jaar Dortmund maakte Kagawa een transfer naar Manchester United, dat zo’n zestien miljoen euro voor hem betaalde.

Robert Lewandowski
In hetzelfde seizoen als Kagawa kwam ook Robert Lewandowski naar Dortmund. De Poolse spits, die overkwam van Lech Poznan, kostte slechts 4,75 miljoen euro. Het verhaal van de aanvaller is bekend. In de vier jaar dat hij voor Dortmund speelde groeide hij uit tot de topspits die hij tot op de dag van vandaag nog is, met als hoogtepunt zijn vier goals in de Champions League tegen Real Madrid. In de zomer van 2014 maakte Lewandowski de gevoelige overstap naar Bayern München.

Ivan Perisic
Ook Ivan Perisic komt mede uit de koker van Mislintat. De Kroaat werd in de zomer van 2011 overgenomen van Club Brugge, dat slechts vier miljoen euro voor hem kreeg. Het huwelijk tussen Dortmund en Perisic duurde slechts één jaar, maar in de jaren die volgden bleek dat de Duitser het goed had gezien. De Kroaat speelde bij onder andere Internazionale en Bayern München en speelt momenteel in dienst van Tottenham Hotspur.

Pierre-Emerick Aubameyang
In de zomer van 2013 werd Pierre-Emerick Aubameyang overgenomen van Saint-Etienne. De spits maakte één seizoen furore in de Ligue 1 waarna Dortmund hem oppikte. De Duitse club betaalde dertien miljoen euro voor de Gabonees. De tijd van Aubameyang bij Dortmund was zeer succesvol. Bij Arsenal trok hij lange tijd die lijn door, waar hij weer werd herenigd met Mislintat.

Henrik Mkhitaryan
In hetzelfde jaar als Aubameyang werd ook Mkhitaryan aan de selectie van Dortmund toegevoegd. De Armeniër, op dat moment spelend bij Shakhtar Donetsk, was de duurste aankoop van dat seizoen. Die Schwarzgelben betaalden liefst 27,5 miljoen euro voor de aanvallende middenvelder, die ook een kleurrijke periode bij Dortmund tegemoet ging. Manchester United pikte uiteindelijk op.

Christian Pulisic
In de zomer van 2015 werd Christian Pulisic vanuit de onder 19 van Dortmund overgeheveld naar de hoofdmacht. De Amerikaan werd in datzelfde jaar vanuit zijn thuisland naar Duitsland gehaald, van PA Classics. Pulisic groeide in korte tijd uit tot een revelatie in het Signal Iduna Park, waarna hij een overstap maakte naar Chelsea.

Raphaël Guerreiro
In 2016 kwam Raphaël Guerreiro vanuit de Ligue 1 naar de Bundesliga. De Portugese linksback werd voor twaalf miljoen euro gekocht van FC Lorient. Het blijkt een voltreffer te zijn, aangezien Guerreiro nog altijd de vast linksback van Dortmund is. Hij is één van de meest productieve backs van Europa.

Ousmane Dembélé
Ten slotte misschien wel hét pareltje van Mislintat. In dezelfde zomer als Guerreiro werd er nog een speler in de Ligue 1 gescout: Ousmane Dembélé. De Fransman was in het seizoen dat erop volgde niet te houden op de linkerflank van Dortmund. Dat leverde hem in de zomer van 2017 een transfer op naar FC Barcelona, dat liefst 140 miljoen euro voor hem betaalde. Dat is iets ongeveer vier keer meer dan het bedrag dat Dortmund voor hem betaalde.