Reactie

Koeman ontevreden na eerste Oranje-week: 'Duidelijk dat niveau omhoog moet'

Koeman ontevreden na eerste Oranje-week: 'Duidelijk dat niveau omhoog moet'

27-03-2023 23:27

Ronald Koeman zag zijn spelers vorm missen tegen Gibraltar (3-0), maar is tegelijkertijd geschrokken van het niveau van het Nederlands elftal. De bondscoach noemt het optreden van zijn ploeg tegen de voetbaldwerg illustratief voor de afgelopen week en eist verbetering van zijn spelers.

Zonder groots te spelen werd maandag Gibraltar met 3-0 verslagen. "Dit zijn niet de leukste wedstrijden om te spelen", steekt Koeman van wal bij de NOS. "Dat is logisch als de tegenstander er niet aan meedoet. We hebben natuurlijk te weinig goals gemaakt. Het was vanaf het begin al te onnauwkeurig en te slordig. Het was wachten op de goal. Het werd op een gegeven moment wel iets beter, maar we hadden niet de vorm om heel veel meer grote kansen te krijgen."

"Met iets meer scherpte vallen de goals. Het was minder dan ik gehoopt had. Het was heel moeizaam en dat liep parallel aan deze week...", vervolgt Koeman zuchtend. "Met afvallers en zieken. Het is constant onrustig geweest. Je kan niet altijd wisselen, wat je anders misschien zou doen. Spelers konden niet de hele wedstrijd spelen, dus het was heel moeizaam om of gerichter te wisselen of te werken. Ik heb nog niet eerder zo'n week gehad in mijn vorige bondscoachschap en ik hoop dat niet weer mee te maken."

Dat het tegen Frankrijk slecht was, erkent Koeman. "Je wint vandaag en dat is logisch. Maar als je alles analyseert, is het te weinig." Wat er precies aan schort? "Ik hou dat intern, maar het is zeker dat het aspect positiespel en balcirculatie en de juiste posities innemen als buitenspeler en backs beter moeten. Dat is mij niet meegevallen."

Dat de bondscoach zijn spelers pas in juni weer ziet is een reden tot zorg. "Ik krijg de spelers pas drie dagen voordat we de halve finale Nations League spelen. Het is duidelijk dat het veel beter moet. We gaan dingen veranderen waar we vinden dat dingen moeten veranderen. Het is duidelijk dat het niveau omhoog moet. Ik ben best wel geschrokken."

Lovende woorden voor Wieffer

Tot slot had de oefenmeester lovende woorden in huis voor basisdebutant Mats Wieffer. "Mats heeft gedaan wat hij kon, dat hebben we ook deze week gezien. Als je het over voetbal positiespel en functionele techniek hebt dan is hij ook al veel verder."