Kahn licht ontslag Nagelsmann toe: 'De wisselvalligheid in prestaties is te groot'

Oliver Kahn over het ontslag van Julian Nagelsmann bij Bayern München
25 maart om 12:20

Thomas Tuchel is zaterdagmiddag tijdens een speciaal ingelaste persconferentie officieel gepresenteerd als nieuwe hoofdtrainer van Bayern München. De 49-jarige oefenmeester is de opvolger van de vrijdag ontslagen Julian Nagelsmann. Algemeen directeur Oliver Kahn vindt dat de wisselvalligheid in prestaties te groot was en licht de situatie van de afgelopen week toe.

Bayern staat in de kwartfinales van de Champions League, maar in de Bundesliga wil het nog altijd niet vlotten. De ploeg moet de koppositie vooralsnog laten aan Borussia Dortmund. Wisselvallige prestaties, die Nagelsmann de kop hebben gekost. "De laatste dagen waren voor ons allemaal moeilijk", zo begint Kahn. "We hebben niet zo lekker geslapen. Dit zijn dingen die niet leuk zijn, maar ook tot de taken van een directielid behoren."

Nagelsmann werd dan wel ontslagen, maar volgens Kahn was er altijd sprake van een prettige samenwerking. "Achter een trainer staat ook een mens. We hebben twee jaar goed met hem samengewerkt en dat gevoel is ook niet veranderd. Julian is een excellente en zeer goede trainer."

Desondanks heeft de clubleiding besloten om niet met hem, maar met Thomas Tuchel als trainer verder te gaan. "We hebben de plicht en de verantwoordelijkheid om voor sportieve prestaties te zorgen en we hebben ons ook afgevraagd waar die wisselvalligheid vandaan komt. Sommigen zeiden dat we vanuit een paniekreactie hebben gehandeld, maar dat is absoluut niet het geval. Als dat zo zou zijn geweest, dan hadden we wellicht maandag al een besluit gemaakt. We hebben de situatie nauwkeurig bekeken. Vorig jaar hebben we bij vlagen goed gepresteerd, maar we werden ook uitgeschakeld in de Champions League door Villarreal en in de beker door Borussia Mönchengladbach. Dit team kan grootse prestaties leveren, maar daarna ook onbegrijpelijke zwakte laten zien."

Hij stelt dat de selectie aan het begin van het seizoen werd versterkt, met onder meer Sadio Mané, maar dat de kwaliteit niet altijd op het veld terug te zien is. "We hebben een van de beste selecties van Europa, maar desondanks is de continuïteit niet beter geworden. Daarmee kunnen we, met het oog op het restant van het seizoen, niet tevreden zijn. Dat is de verantwoordelijkheid die wij als FC Bayern hebben. Dat zit in ons DNA."