Exclusive

Wie is Julian Nagelsmann: de jonge trainer die wordt ontslagen bij Bayern München?

Wie is Julian Nagelsmann: de jonge trainer die wordt ontslagen bij Bayern München?

24-03-2023 18:05 Laatste update: 18:05

Julian Nagelsmann is ontslagen als trainer van Bayern München. Wie is deze pas 35-jarige oefenmeester, die lang werd bestempeld als kroonprins van het Duitse trainersgilde? VoetbalNieuws.nl schetst een portret van een op het moment veelbesproken man.

Julian Nagelsmann werd op 23 juli 1987 geboren in Landsberg am Lech, Beieren, Duitsland. Hij speelde in de jeugd van profclubs 1860 München en FC Augsburg en leek op het goede spoor om profvoetballer te worden, maar die droom ging in 2008 in rook op. Een hardnekkige knieblessure gooide roet in het eten van de carrière van de toen 19-jarige centrale verdediger.

Hij stopte resoluut met voetballen en wilde zich in eerste instantie focussen op een studie als econoom, maar Thomas Tuchel, zijn toenmalige trainer bij Augsburg, zag veel potentie in hem als voetbaltrainer en -scout. Zodoende werd Nagelsmann vrijwel meteen na zijn blessure aangesteld als assistent-trainer van de jeugd en mocht hij zijn talent laten zien in het ontwikkelen van jonge spelers.

'Baby Mourinho' wordt de jongste Bundesliga-trainer ooit

Nog in hetzelfde jaar kwam Nagelsmann in beeld bij een andere Bundesliga-club, TSG 1899 Hoffenheim. Ook daar begon hij als jeugdtrainer, maar vier jaar later, in 2012, mocht Baby Mourinho voor het echte werk gaan. Hij kreeg deze bijnaam vanwege zijn karakter, dat opmerkelijk veel op dat van de Portugese supercoach leek. Hoffenheim bood hem de kans om aan de slag te gaan bij het eerste elftal, als assistent van toenmalig hooftrainer Markus Babbel. Dat deed hij tot 2016, toen de samenwerking met hoofdcoach Huub Stevens wegens gezondheidsproblemen stopte en de club de toen pas 28-jarige Nagelsmann naar voren schoof als trainer van het eerste elftal. Daarmee werd hij de jongste Bundesliga-coach ooit. Bij zijn aantreden verkeerde Hoffenheim nog in degradatienood, maar uiteindelijk handhaafden Die Kraichgauer zich overtuigend.

In het seizoen dat daarop volgde, eindigde de club op de vierde plaats in de competitie, waarmee het zich voor het eerst in de geschiedenis kwalificeerde voor de Champions League. In de voorrondes was uiteindelijk Liverpool te sterk. Alsof dat nog niet genoeg was, deed Nagelsmann er zijn in tweede volledige seizoen bij Hoffe nog een schepje bovenop. De ploeg werd derde en kwalificeerde zich zodoende niet voor de voorrondes, maar voor het echte eindtoernooi van het miljardenbal. In een poule met Manchester City, Olympique Lyon en Shakhtar Donetsk werd Hoffenheim derde, waardoor het in de Europa League overwinterde.

Halve finales Champions League met Leipzig een unicum

RB Leipzig klopte bij hem aan. Een club met veel meer financiële middelen en ook voetbaltechnisch betere spelers. Hij tekende een contract tot medio 2023 en maakte in zijn eerste officiële wedstrijd meteen indruk. Union Berlin werd met 0-4 van de mat geveegd. Ook hier schreef Nagelsmann geschiedenis, door groepswinnaar in de Champions League te worden en Leipzig voor het eerst naar de knock-outfase te leiden. Leipzig bereikte in het 'coronaseizoen' de halve finales, waardoor Nagelsmann weer een record brak. Hij werd de jongste hoofdcoach in de halve finales van de Champions League.

Bayern betaalt fikse afkoopsom voor Nagelsmann

Na twee seizoenen bij Leipzig bereikte Nagelsmann de absolute wereldtop door eindverantwoordelijke te worden bij Bayern München. Hij werd de opvolger van Hans-Dieter Flick, die er onder meer de Champions League wist te winnen. De Zuid-Duitsers betaalden een afkoopsom van om en nabij de 25 miljoen euro voor hem, waarna Nagelsmann zijn handtekening zette onder een vijfjarig contract. In zijn eerste seizoen won Bayern München, zoals altijd van de club wordt verwacht, de landstitel en de Duitse Supercup. Maar in het huidige wil het nog niet zo lekker vlotten. Bayern, waar inmiddels Matthijs de Ligt, Ryan Gravenberch, Daley Blind en Noussair Mazraoui onder contract staan, schakelde dan wel Paris Saint-Germain uit in Europa, maar de prestaties in de competitie laten nogal te wensen over. De ploeg won 'slechts' vijftien van de vijfentwintig competitiewedstrijden, waardoor het de koppositie aan rivaal Borussia Dortmund moet laten.

De clubleiding verloor zoals verluidt haar vertrouwen in de coach, van wie eigenlijk veel meer werd verwacht. Op vrijdag werd Nagelsmann dan ook officieel ontslagen. Zijn opvolger is ook al bekend. Hoe ironisch: Thomas Tuchel, de man die Nagelsmann aan een unieke en toch vrij fenomenale carrière als proftrainer hielp.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!