Nieuws

Verrast door Oranje-oproep: 'Superjong en bij Ajax heb ik geen basisplek'

Verrast door Oranje-oproep: 'Superjong en bij Ajax heb ik geen basisplek'

08-10-2021 14:12

Devyne Rensch maakt een stormachtige ontwikkeling door, maar zijn uitnodiging voor het Nederlands elftal vorige maand kwam toch als een verrassing. Voor de achttienjarige verdediger van Ajax kan het desondanks niet snel genoeg gaan.

"Snel gaat het zeker. Zo snel dat ik het soms nauwelijks besef", zegt Rensch tegen het Algemeen Dagblad. "Zo was het op het moment dat ik bij Oranje mocht opdraven, nog maar 3,5 jaar geleden dat ik mijn debuut maakte bij Oranje O14. Aan de andere kant: het kan nooit té snel gaan. Ik ben gewoon heel blij met mijn ontwikkeling." Nerveus werd hij niet van zijn oproep. "Nee, dat niet. Al was ik eerlijk gezegd wel verrast. Want behalve dat ik nog superjong ben, heb ik bij Ajax geen basisplek. Het gebeurt niet vaak dat je dan wordt opgeroepen."

Rensch maakte tegen Turkije zijn interlanddebuut. Bondscoach Louis van Gaal sprak hem moed in. "Dat ik mezelf moest laten zien en gewoon moest doen wat ik altijd doe. Want ik stond hier natuurlijk niet voor niets. En hij vertelde dat hij het volste vertrouwen in mij had. Ja, dat gaf me wel even kracht."

Rensch moest zich dit keer weer bij Jong Oranje melden, maar teleurgesteld is hij niet. De jonge Ajax-verdediger laat zich niet snel uit het veld slaan, want op twaalfjarige leeftijd leek zijn voetballoopbaan er al op te zitten voordat die begonnen was. Hij kampte met groeipijnen en moest stoppen. "Het kon gewoon niet meer. Op een gegeven moment liep ik alleen nog maar op mijn tenen. Zoveel pijn had ik in mijn achillespees. En ja, dan kun je natuurlijk ook niet voetballen."

Shocktherapie en speciale zooltjes bleken uitkomst te bieden. "Dat hielp meteen", aldus Rensch. "Gelukkig hoef ik daar niet meer over na te denken, over die pijn. Ik heb nergens meer last van."