Exclusive

Op de stoel van Mislintat: deze rechtsbacks kunnen een transfer maken naar Ajax

Op de stoel van Mislintat: deze rechtsbacks kunnen een transfer maken naar Ajax

10-04-2023 20:25 Laatste update: 11-04-2023 11:39
3

Volgens vrijwel alle toonaangevende media gaat Sven Mislintat aan de slag als nieuwe technisch directeur van Ajax. De oud-scout van Borussia Dortmund en Arsenal FC wacht een grote klus in Amsterdam, te beginnen met het hervormen van de selectie. De rechtsbackpositie zou daar wel eens één speerpunt van kunnen zijn. VoetbalNieuws gaat op de stoel van de Duitser zitten.

Huidige situatie bij Ajax

In de huidige selectiesamenstelling is het stuivertje wisselen op de rechtsbackpositie. Daarbij gaat het elke week tussen Devyne Rensch, Jorge Sanchez en als de nood aan de man is kan Kian Fitz-Jim of Youri Regeer worden gebruikt. Rensch stootte twee jaar geleden door als groot talent op De Toekomst en was de gedoodverfde opvolger van Noussair Mazraoui. De ontwikkeling van de 20-jarige rechtsback stokt echter een beetje en dus keek Ajax langzaam verder naar een geduchte concurrent.

Die vonden de Amsterdammers in Sanchez, maar steeds meer wordt duidelijk dat hij en de club geen match lijken te zijn. In aanvallend opzicht laat de Mexicaan te wensen over en ook in de opbouw komt hij tekort. Verdedigend staat de rechtsback bij tijd nog wel zijn mannetje, maar steeds meer wordt duidelijk dat Ajax op zoek is naar meer voetbal van achteruit. De kans dat Mislintat zich gaat focussen op de rechtsbackpositie is dan ook erg groot.

Oude bekenden

Kenny Tete
Kenny Tete heeft een verleden bij Ajax en speelt momenteel wekelijks met Fulham in de Premier League. De Nederlandse verdediger vertrok in de zomer van 2017 van Amsterdam naar Olympique Lyon, waarvandaan hij in 2020 naar Londen trok. Met Fulham maakt Tete een goed seizoen door in de Premier League. Zowel verdedigend als aanvallend gooit hij wekelijks hoge ogen waarmee hij een grote bijdrage heeft geleverd aan de positie op de ranglijst: Fulham staat tiende.

Hoewel Tete prima op zijn plek zit in Londen zou Oranje een reden voor hem kunnen zijn om terug te keren naar de Eredivisie. De geboren Amsterdammer was gepikeerd dat hij niet bij de definitieve selectie van Oranje zat. Wellicht speelt hij zich bij Ajax weer terug in de selectie van bondscoach Ronald Koeman.

Joël Veltman
Naast Tete heeft ook Veltman een verleden in Amsterdam, een heel rijk verleden zelfs. De Nederlander doorliep de gehele Amsterdamse jeugdopleiding en werd meermaals kampioen met Ajax. Toch besloot Veltman de Nederlandse hoofdstad in 2020 achter zich te laten voor een avontuur bij Brighton & Hove Albion, waar hij zich wekelijks in de Premier League laat gelden. Met Veltman weet Ajax precies wat het in huis haalt.

Of Veltman open staat voor een rentree in de Eredivisie is de vraag, maar als ras-Ajacied met een leeftijd van 31 jaar en twee kinderen die net naar school gaan zou het helemaal niet zo’n gek idee zijn. Bovendien loopt het contract van Veltman deze zomer af, waardoor de Amsterdammers hem gratis op kunnen pikken.

Eredivisie

Milan van Ewijk
Wat dichter bij huis in de Eredivisie is Milan van Ewijk een optie. De rechtsback van SC Heerenveen maakt een stormachtige ontwikkeling door in de Eredivisie en werd afgelopen zomer al gelinkt aan de gehele klassieke top-drie. De rechtsback laat wekelijks zien dat hij het Friese niveau is ontgroeid en steekt zelf ook niet onder stoelen of banken dat hij een transfer wil maken. Afgelopen winter werd Van Ewijk zelfs gelinkt aan een transfer naar de Premier League. Moet Ajax niet gewoon toeslaan? De 22-jarige verdediger scoorde dit seizoen al vijf keer en moet naar verluidt ongeveer vijf miljoen euro kosten.

De vijver van Mislintat

Timothy Fosu-Mendah
Een speler die ook onder het kopje 'oude bekenden' had kunnen staan vanwege zijn verleden in de Ajax-jeugd. Op jonge leeftijd vertrok de rechtsback naar Manchester United, waar hij wel minuten maakte, maar nooit uit de verf kwam. Na uitleenbeurten aan Fulham FC en Crystal Palace vertrok Fosu-Mensah in de zomer van 2021 naar Bayer Leverkusen. Dit seizoen kwam de verdediger daar pas tien keer in actie in de Bundesliga. Fosuh-Mensah heeft nog een contract tot medio 2024, waardoor er een niet al te groot geldbedrag voor hem zal moeten worden betaald. 

Jeremiah St. Juste
Velen zullen niet gelijk denken aan Jeremiah St. Juste in een Ajax-shirt, maar als je er dieper op inzoomt is het misschien nog niet zo’n gek idee. De Nederlander maakt een stormachtige ontwikkeling door bij Sporting Portugal waar hij normaal gesproken als rechtsbenige centrale verdediger speelt, maar in het verleden heeft hij ook al laten zien dat hij goed uit de voeten kan als rechtsback. De Nederlander speelt in de Portugese competitie, maar vanwege zijn verleden bij FSV Mainz 05 zal hij zeker op het lijstje van Mislintat staan. Een struikelpuntje zou zijn verleden bij Feyenoord kunnen zijn, maar gezien de situatie rondom Steven Berghuis heeft Ajax daar naar verwachting maling aan.