Alles over Maurizio Sarri, de rokende coach van Lazio

Wie is Maurizio Sarri, de rokende Lazio-coach waar AZ tegen speelt in Europa?

16 maart 2023 om 20:00
Laatste update: 16 maart 2023 om 19:53

AZ neemt het dinsdagavond op tegen SS Lazio in de achtste finales van de Conference League. Daarin treffen de Alkmaarders een Serie A-club met een bijzondere coach: Maurizio Sarri. Wie is de rokende Italiaanse oefenmeester eigenlijk? VoetbalNieuws stelt hem aan je voor.

De 64-jarige Sarri werd geboren Napels, de stad van de club Napoli waar hij later in zijn leven als coach aan de slag zou gaan. Waar de Italiaan momenteel misschien wel tot één van de beste trainers ter wereld behoort, heeft hij gek genoeg geen verleden als profvoetballer. Voordat Sarri aan de slag ging in de professionele voetbalwereld had hij een baan in de financiële sector, bij een bank. Naast zijn werk had Sarri altijd al interesse in het voetbal: hij speelde als bikkelharde centrale verdediger op amateurniveau. Hoe typerend voor het Italiaanse voetbal wil je het hebben?

'Sarribal', maar slechts één prijs: bij deze clubs werkte Sarri

Nadat Sarri was gestopt met het spelen van amateurvoetbal, ging hij al snel aan de slag als trainer van amateurclubs. De Italiaans werd de baas over clubs uit de Serie D en Serie C, waarna hij uiteindelijk in de Serie B belandde. Achtereenvolgens zag een karrenvracht aan clubs het in Sarri zitten: Pescara, Arezzo, Avellino, Hellas Verona, Perugia, Grosseto, Allessandria, Sorrento en Empoli gingen met hem aan de haal en met laatstgenoemde club boekte hij zijn eerste grote succes. Onder de vleugels van de Italiaan promoveerde de club in 2014 naar de Serie A.

Nadat Sarri het eerste jaar met Empoli in de Serie A overleefde, pikte Napoli hem op. Een match made in heaven, met de geboorteplaats van de trainer in het achterhoofd. Sarri bleef uiteindelijk drie jaar in Napels, waar hij uiteindelijk tweede, derde en tweede mee werd in de competitie, mede door een totaal opgeleefde Gonzalo Higuaín. De prestaties van Sarri bleven in de rest van Europa ook niet ongezien.

Het was Chelsea dat met hem aan de haal ging, als opvolger van de ontslagen Antonio Conté. De club uit Londen hoopte op ‘Sarribal’, het aanvallende voetbal dat Sarri zijn ploegen laat spelen. Waar de match er met Napoli zeker was, was die er in Engeland niet. Onder leiding van de Italiaan leden The Blues hun grootste Premier League-nederlaag ooit tegen Manchester City (6-0). De samenwerking bleef dan ook beperkt tot slechts één jaar.

Na het Engelse fiasco keerde Sarri terug in zijn vertrouwde Italië. Het was Juventus dat hem in de armen nam. Onder zijn hoede won de Oude Dame haar negende Serie A-titel op rij, maar tot een lange samenwerking kwam het niet. Na een slecht resultaat in Europa moest Sarri zijn biezen pakken, waarna hij aan de slag kon bij Lazio. In Rome zit de coach nu nog altijd op de bank.

Roken

Waar Sarri bekend staat om zijn aanvallende benadering van het voetbal, staat hij ook nog om een heel ander iets in de spotlights. De Italiaan blijkt een kettingroker te zijn en dat steekt hij niet onder stoelen of banken. Geregeld steekt hij een sigaret op, en het maakt hem dan ook niet uit waar hij is. Tijdens zijn periode bij Chelsea was het rookgedrag geregeld voer voor de Engelse tabloids. Volgens Mirror zou Sarri zo’n tachtig (!) sigaretten per dag roken en volgens The Daily Mirror zou de Engelse grootmacht zelfs een rokersruimte hebben ingebouwd.

Ook de spelers waar Sarri in het verleden mee heeft gewerkt zijn op de hoogte van de genotsstaafjes van hun ex-trainer. "Sarri is een gepassioneerde roker, het is echt ongelofelijk. Ik heb nog nooit iemand zoveel zien roken", aldus ex Napoli-speler Marek Hamsik, wiens teksten worden onderstreept door Higuaín. "Vijf pakjes sigaretten per dag. Wat moet je ervan zeggen?"

"Alles aan Nederland leuk, behalve Feyenoord-supporters"

AZ is dit seizoen niet de eerste Nederlandse club die het opneemt tegen Lazio. Eerder dit seizoen stond Feyenoord tegenover de Romeinen in de groepsfase van de Europa League. In de uitwedstrijd werden de Rotterdammers nog met 4-2 van de mat getikt, maar zoals zo vaak bleek De Kuip een ware talisman toen de twee elftallen voor de tweede keer tegenover elkaar stonden. De Stadionclub won de wedstrijd met 1-0 en na afloop kwam het stoom van Sarri uit de oren.

Sarri kreeg verschillende voorwerpen naar zijn hoofd gesmeten, waaronder een vol geplaste katheter. De Italiaan reageerde dan ook boos richting het Feyenoord-publiek en noemde De Kuip zelfs een psychiatrische inrichting. Tijdens de persconferentie in aanloop naar de wedstrijd tegen AZ refereerde hij nog even naar die voor hem gitzwarte avond. "Ik vind alles aan het Nederlandse voetbal leuk, behalve de Feyenoord-supporters", klonk het.