Nieuws

Barça in opspraak na betaling miljoenenbedrag aan oud-arbiter, Catalanen woest

Barça in opspraak na betaling miljoenenbedrag aan oud-arbiter, Catalanen woest

15-02-2023 16:20

FC Barcelona is in opspraak geraakt door een betaling van bijna 1,4 miljoen euro aan oud-schreidsrechter Enriquez Negreira. Justitie in Spanje doet onderzoek naar de betaling en de Catalanen zelf hebben inmiddels gereageerd furieus te zijn.

Barcelona heeft tussen 2016 en 2018 maar liefst 1.392.680 euro overgemaakt op de rekening van DASNIL 95 SL, een bedrijf waar de Catalaan Negreira de eigenaar van is. Op dat moment was de oud-arbiter nog vice-voorzitter van de Spaanse scheidsrechtersbond. Justitie kwam via de belastingdienst achter de betaling en heeft een onderzoek naar mogelijke corrupie ingesteld.

In een statement dreigt Barcelona met juridische stappen 'tegen iedereen die ons imago probeert te schaden'. De Catalanen stellen dat de betaling is gedaan in ruil voor technisch advies. Barça kreeg namelijk videorapporten van jeugdspelers in het Spaanse voetbal. 'Daarnaast werden er technische rapporten van professionele arbiters gemaakt, als informatie voor de technische staf van het eerste elftal. Een gangbare praktijk in het profvoetbal', klinkt het.

Voorzitter Joan Laporta heeft inmiddels gereageerd in El Mundo Deportivo. "Het is geen toeval dat deze informatie op dit moment naar buiten komt", aldus de Spanjaard. "Elke tendentieuze of insinuerende interpretatie van deze kwestie zal een proportioneel antwoord krijgen van de club. We zullen de belangen van Barcelona verdedigen."

De betalingen werden gedaan onder oud-voorzitter Josep Maria Bartomeu. Oud-bestuursleden Albert Soler en Òscas Grau hebben inmiddels al een verklaring afgelegd bij justitie.