FC volendam-verdediger mbuyamba is dankbaar voor zijn tijd in barcelona

"Onder Koeman had ik misschien het eerste gehaald bij FC Barcelona"

6 februari om 11:18

Xavier Mbuyamba (21) was zaterdag namens FC Volendam tegen AZ (1-1) de grote man aan de zijde van de thuisploeg, blonk defensief uit én scoorde met een snoeiharde kopbal. De jonge verdediger denkt dat zijn periode bij FC Barcelona een grote rol heeft gespeeld in de huidige ontwikkeling die hij doormaakt als voetballer.

Als zeventienjarige jongen werd Mbuyamba weggeplukt door de Spaanse topclub uit de jeugdopleiding van MVV Maastricht. Bij FC Barcelona vond de zoon van een Congolese vader en Limburgse moeder al snel op het trainingsveld met spelers als Frenkie de Jong en Lionel Messi. "Na een half jaar mocht ik meetrainen met het eerste elftal, dat was geweldig", vertelt Mbuyamba tegen De Telegraaf.

De mandekker stelt bij FC Barcelona 'écht te hebben geleerd om te voetballen'. "Er was behalve de bal ook vrij weinig. De gym? Daar deden ze bij Barça niet aan. Alles draaide om het voetballen: rondo'tjes, positiespel, zelfs de keepers deden dan mee. Ik ben daar snel beter geworden. Ik leerde er om rustig te blijven aan de bal, om oplossingen te zien en de juiste keuzes te maken."

Via Chelsea belandde Mbuyamba deze zomer in Noord-Holland. "Ik ben heel trots op wat ik al heb gedaan in het leven, maar ook blij met waar ik nu sta. Sommige mensen zeggen dat ik het slimmer had moeten aanpakken. Als ik bij Barça was gebleven, had ik onder Koeman misschien het eerste gehaald. Dingen gebeuren. Ik heb veel geleerd van het verleden en dat kan ik nu laten zien."