Exclusive

Wie is Marcelo Gallardo, een van de kandidaten voor de vacature als Ajax-trainer?

Wie is Marcelo Gallardo, een van de kandidaten voor de vacature als Ajax-trainer?

28-01-2023 13:35 Laatste update: 13:53

De geruchten rondom de opvolging van Alfred Schreuder als trainer van Ajax draaien op volle toeren. De Amsterdammers stelden Johnny Heitinga aan als interim-trainer, maar zullen op termijn een knoop moeten doorhakken. Volgens het Argentijnse TyC Sports is Marcelo Gallardo (47) een van de kandidaten. VoetbalNieuws schetst een portret van een man die sinds zaterdag alle Ajax-gezinde ogen op zich heeft gericht.

Marcelo Gallardo werd op 18 januari 1976 geboren in Merlo, Argentinië en is vooral bekend dankzij zijn fenomenale prestaties als coach van River Plate. Maar liefst acht jaar was hij er de eindverantwoordelijke. Hij wist er veertien (!) prijzen te pakken, waaronder tweemaal de Copa Libertadores, in 2015 en 2018. Daar tegenover staat 'slechts' één echte Argentijnse landstitel, in 2021. Het mag het succesvolle huwelijk van club en trainer echter niet drukken. Drie bekerwinsten en één Sudamericana, de Zuid-Amerikaanse variant van de Europa League, staan tevens in zijn prijzenkast.

Rustige periode na groots succes bij River Plate

Gallardo stopte in oktober als coach om naar eigen zeggen een korte pauze te willen nemen. Zijn contract liet hij daarom in december aflopen. Hij wilde een nieuwe uitdaging en daar met frisse moed aan beginnen. Of dat nu al, en bovendien, in Europa geldt, is nog maar de vraag. Hij is momenteel dus clubloos.

Voorr Gallardo in 2014 bij River Plate aan het roer kwam, was hij eerst een jaar trainer bij Nacional in Uruguay. Als speler was hij voor beide clubs actief, maar ook voor AS Monaco, Paris Saint-Germain en DC United. De voormalig aanvallende middenvelder kwam 44 keer in actie voor het Argentijnse nationale elftal en scoorde daarin 13 maal. Hij speelde op de WK’s van 1998 en 2002.

Kieskeurige workaholic aarzelt niet om van systeem te switchen

Muñeco of Napoleón, zoals zijn beide bijnamen luidden, staat te boek als een zeer kieskeurige workaholic. Hij is bovendien niet bang om middenin een wedstrijd volledig van formatie te switchen. Het is nu wachten op zijn eerste taak als trainer in Europa. Of dat bij Ajax is, zal in de komende weken moeten blijken.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!