Nieuws

De opvallendste WK-statistieken: Mbappé breekt records, Martínez penaltykiller

De opvallendste WK-statistieken: Mbappé breekt records, Martínez penaltykiller

18-12-2022 19:35 Laatste update: 19:39

Argentinië kroonde zich zondag na een waar voetbalgevecht tot wereldkampioen door Frankrijk na strafschoppen te verslaan. VoetbalNieuws zet enkele opvallende statistieken voor je op een rij van dit WK.

Lionel Messi weet op 35-jarige leeftijd eindelijk hoe het is om wereldkampioen te worden. De kleine dribbelaar heeft nu 26 doelpunten gemaakt op een eindtoernooi, precies verdeeld over de Copa América en het WK. Daarmee schoot hij het record van Cristiano Ronaldo (25 goals op eindtoernooien) uit de boeken.

Met één gestopte penalty in de strafschoppenreeks deed Emiliano Martínez andermaal zijn naam eer aan als ware penaltykiller. Eerder stond de doelman tussen de palen toen Argentinië het opnam tegen Colombia, Nederland en dus tegen Frankrijk. Die drie duels hadden één ding in gemeen: Los Albiceleste won al die reeksen.

De cijfers die Mbappé kan overleggen na twee WK's op 23-jarige leeftijd zijn simpelweg verbluffend. Na de wereldtitel in 2018 en dus de tweede plek staat de teller op 14 wedstrijden, twaalf doelpunten, twee assists, een Gouden Schoen en een wereldtitel. Daarnaast heeft het wonderkind nu al vaker gescoord dan elke andere speler dat ooit deed in een WK-finale.

Met de overwinning wordt Argentinië het vierde land in de geschiedenis van het WK dat het toernooi voor de derde keer of vaker weet te winnen. Alleen Duitsland, Italië (beiden vier) en Brazilië (vijf) verzamelden meer titels.

Dit WK werden maar liefst 172 doelpunten gemaakt. Daarmee sneuvelde het vorige record dat gedeeld werd door de edities van 1998 en 2014: toen werden er 171 goals gemaakt. Frankrijk was in het eerste bedrijf dermate onmachtig tegen Argentinië: geen enkel schot werd afgevuurd op het doel van de Zuid-Amerikanen. Nog nooit eerder in de geschiedenis van de WK-finale was dit bij één van de twee teams het geval.