Exclusive

Zes CL-winnaars, begeerde Kroatische stopper en Braziliaanse ervaring

Zes CL-winnaars, begeerde Kroatische stopper en Braziliaanse ervaring

08-12-2022 20:00 Laatste update: 20:02
3

Brazilië neemt het in de kwartfinale van het WK in Qatar op tegen Kroatië. Bij beide landen lopen wereldsterren van formaat rond in de selectie. VoetbalNieuws laat je in VN’s Teamcombo zien wat voor opstelling er zou kunnen worden gemaakt als we de twee landen zouden combineren.

Keeper: Dominik Livakovic
De sluitpost van Kroatië staat al sinds de zomer van 2016 onder contract bij Dinamo Zagreb. Een half jaar later maakte hij zijn opwachting in de nationale ploeg van Kroatië. In de afgelopen jaren heeft de 27-jarige Livakovic een uitstekende ontwikkeling doorgemaakt, op nationaal maar ook op internationaal niveau. De nummer één van de Kroaten blonk in de achtste finale tegen Japan uit door in de penaltyreeks drie strafschoppen te pareren. Hij werd hiermee de derde keeper in de geschiedenis die dit presteerde op een WK.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door voetbalnieuws.nl (@voetbalnieuws.vn)

Rechter centrale verdediger: Marquinhos
Marquinhos is al meerdere seizoenen een vaste waarde in het sterrenensemble van Paris Saint-Germain én het nationale elftal van Brazilië. De 28-jarige centrumverdediger maakte in 2013 de overstap van AS Roma naar Parijs voor een bedrag van 31,4 miljoen euro. Hij heeft alle wereldsterren binnengehaald zien worden en is inmiddels zelf ook uitgegroeid tot een Braziliaanse vedette. Zijn plek in dit elftal staat dan ook niet ter discussie.

Centrale verdediger: Thiago Silva
De compagnon van Marquinhos in de achterste linie van dit elftal is Thiago Silva. De ervaren Braziliaan kent alle slagen van de zweep en speelde een lange tijd samen met Marquinhos in het hart van de verdediging bij Paris Saint-Germain. De 38-jarige Silva heeft in de afgelopen jaren bewezen dat hij één van de beste centrumverdedigers van deze eeuw is. De stopper van Chelsea hield zich staande tegen 's werelds beste spitsen en is nog altijd de onomstreden leider van De Goddelijke Kanaries.

Linker centrale verdediger: Joško Gvardiol
Gvardiol completeert de verdediging van dit combinatie-elftal. In tegenstelling tot Silva komt de twintigjarige Gvardiol pas net kijken. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft de Kroatische centrumverdediger van RB Leipzig al veel indruk gemaakt op de Europese topploegen. Hij speelde al zestien interlands voor de nationale ploeg van Kroatië en zijn marktwaarde wordt op zo’n zestig miljoen euro geschat. Naar verluidt zijn Chelsea, FC Barcelona, Tottenham Hotspur en Real Madrid in de race voor de twintigjarige Gvardiol, die ook op het WK in Qatar zijn klasse etaleert.

Verdedigende middenvelder: Casemiro
Manchester United stuntte afgelopen zomer met de komst van vijfvoudig Champions League-winnaar Casemiro. Na zeven seizoenen bij Real Madrid vond de Braziliaanse controleur het tijd voor een volgende stap. Een samenwerking met manager Erik ten Hag zag hij wel zitten, waardoor de dertigjarige vedette voor 70,65 miljoen euro naar Manchester vertrok. Na een stroeve start wordt Casemiro met de week belangrijker voor The Mancunians. De goede vorm heeft hij meegenomen naar Qatar, want ook op het WK is hij van onschatbare waarde voor Brazilië.

Centrale middenvelder: Luka Modric
Casemiro komt vrijdagmiddag in de kwartfinale zijn ex-ploeggenoot Modric tegen. Het tweetal was erg succesvol in Madrid en de chemie tussen beide spelers is nog altijd sterk. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat de Kroatische routinier ook een plekje in dit combinatie-elftal heeft afgedwongen. In 2018 beleefde Modric een geweldig jaar met Real Madrid én Kroatië. De Madrilenen wonnen de cup met de grote oren, terwijl de nationale ploeg van Kroatië reikte tot de finale in Rusland. Helaas moesten Modric en co. het afleggen tegen het oppermachtige Frankrijk, maar de Kroatische middenvelder kreeg in 2018 nog wel een individuele onderscheiding; hij mocht de Ballon d’Or in ontvangst nemen.

Centrale middenvelder: Marcelo Brozovic
Brozovic verdient ook een plekje in dit team. De dertigjarige Kroaat doorliep zijn jeugdopleiding in Kroatië en maakte op zeer jonge leeftijd zijn debuut in het betaald voetbal. Zijn prestaties bleven bij de Europese top niet onopgemerkt, waardoor hij in de zomer van 2016 een transfer naar Internazionale verdiende. Naast dat Brozovic in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een belangrijke kracht in de Milanese selectie, heeft hij ook al 81 interlands achter zijn naam staan. Evenals Modric had ook Brozovic een groot aandeel in het nationale succes in 2018.

Aanvallende middenvelder: Neymar
Als er één speler niet mag ontbreken in het combinatie-elftal dan is dat wel Neymar. De Braziliaanse superster maakt al ruim tien jaar furore in Europa. Op achttienjarige leeftijd werd hij voor het eerst opgeroepen voor de Seleção en heeft inmiddels al 123 keer het heilige shirt gedragen. In deze wedstrijden wist hij 76 keer het net te vinden, een moyenne om trots op te zijn. Na vier succesvolle seizoenen bij FC Barcelona, maakte Neymar in 2017 voor een recordbedrag van 222 miljoen euro de overstap naar Paris Saint-Germain. Ook in Parijs maakt hij furore, al kampt hij vaak met blessures. Ook tijdens dit WK hield voetbalminnend Brazilië zijn hart vast toen Neymar zijn dikke enkel na afloop van het groepsduel met Servië toonde aan de buitenwereld. Gelukkig verscheen de vedette in de achtste finale tegen Zuid-Korea gewoon weer aan de aftrap.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door voetbalnieuws.nl (@voetbalnieuws.vn)

Linksbuiten: Ivan Perisic
Ook Perisic heeft de magische grens van honderd interlands bereikt. De aanvaller van Tottenham Hotspur heeft tot op heden 120 interlands voor Kroatië gespeeld, waarin hij 33 keer het net vond. De Kroatische wereldreiziger heeft in de afgelopen tien jaar een prachtig cv opgebouwd, hij stond onder contract bij verschillende Europese grootmachten. In de winter van 2013 maakte hij de overstap van Club Brugge naar Borussia Dortmund. Via VfL Wolfsburg kwam de 33-jarige Kroaat bij Internazionale terecht. Een aantal jaar later besloot Bayern München Perisic te huren van de Italianen. De Kroaat legde met de Duitsers in 2020 beslag op de Champions League. In de achtste finale tegen Japan was hij nog belangrijk voor zijn vaderland met een treffer.

Spits: Richarlison
Perisic wordt in de aanval vergezeld door Richarlison, zijn ploeggenoot bij Tottenham Hotspur. De 25-jarige Braziliaan doorliep zijn jeugdopleiding in Brazilië alvorens hij naar Engeland vertrok. Watford nam de talentvolle spits in 2017 over van Fluminese. Na een succesvol seizoen, werd Richarlison opgepikt door Everton. Ook in Liverpool presteerde hij uitstekend, waardoor de Braziliaans international deze zomer voor 58 miljoen euro zijn droomtransfer naar The Spurs maakte. Richarlison begon dit WK als eerste spits en betaalde dit vertrouwen dubbel en dwars terug aan bondscoach Tite. De aanvalsleider scoorde al drie keer, waaronder één beauty met een halve omhaal.

Rechtsbuiten: Vinicius Junior
Vinicius is de laatste speler die is opgenomen in dit combinatie-elftal. Hoewel hij normaliter vanaf links begint, start hij in dit team als rechtsbuiten. De talentvolle Braziliaan maakte vier jaar geleden, op zijn achttiende verjaardag, de overstap van Flamengo naar Real Madrid. Na een moeizaam eerste seizoen is Vinicius inmiddels helemaal los. Hij had vorig seizoen een groot aandeel in de Champions League-winst. In de finale tegen Liverpool scoorde hij na een uur spelen de enige treffer van de wedstrijd. Ook bij de nationale ploeg gaat het hem goed af, tot dusver speelde hij al negentien wedstrijden voor De Goddelijke Kanaries. In de achtste finale tegen Zuid-Korea tekende Vinicius voor zijn eerste WK-treffer. Daarnaast leverde hij ook al drie assists in Qatar, een knappe prestatie voor een 22-jarige.

Bondscoach: Tite
De bondscoach van dit sterrenensemble is Tite, beter bekend als de Ferguson van Corinthians. De 61-jarige bondscoach van Brazilië heeft al verschillende successen geboekt in de Braziliaanse competitie. Ook is hij twee korte periodes actief geweest in de Verenigde Arabische Emiraten. Sinds 2016 is Tite bondscoach van de Seleção, waar hij nog altijd de ontslagen Dunga opvolgt. Brazilië beschikt over een groot aantal talentvolle spelers en vedettes, waardoor het niet gemakkelijk is om iedereen tevreden te houden. Desondanks lukt het Tite al zes jaar om een hecht collectief te maken van de succesvolle individuen. Daarom verdient hij een plek als bondscoach in dit combinatie-elftal.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door voetbalnieuws.nl (@voetbalnieuws.vn)

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!