Nieuws

Bondscoach Ecuador helpt Argentinië: 'Zo kon Nederland geen druk meer zetten'

Bondscoach Ecuador helpt Argentinië: 'Zo kon Nederland geen druk meer zetten'

07-12-2022 20:32 Laatste update: 20:36
1

De Ecuadoriaanse bondscoach Gustavo Alfaro heeft een tactische analyse geschreven over het Nederlands elftal, om daarmee Argentinië te helpen. De oefenmeester heeft de Argentijnse nationaliteit en weet hoe het is om Oranje in bedwang te houden. In de tweede poulewedstrijd werd het tegen Ecuador namelijk 1-1.

"We wisten dat de wedstrijd tegen Nederland ingewikkeld zou worden en daarom hebben we ze grondig bestudeerd", zegt hij tegen de krant Clarín. Volgens Alfaro wordt Nederland gevaarlijk als het zich vestigt in het laatste derde van het veld en daar dan het balbezit heeft. "Dan zoeken ze de vleugels op met Dumfries op rechts en Blind op links. Ondertussen staan vier spelers in het strafschopgebied, die voor de afronding zorgen. Nederland is zowel kwalitatief als kwantitatief een gevaarlijke ploeg."

Hij besloot daarbij de speelstijl van de Belgen over te nemen, die vlak voor het WK de marge nihil hielden in een onderlinge Nations League-wedstrijd: 1-0 voor Nederland. Alfaro verwacht echter niet dat Argentinië zich ook zal gaan aanpassen. "België bracht Nederland in de problemen met een 3-4-3-formatie. We besloten die speelstijl over te nemen, maar dan met onze eigen voetballes en onze ideeën. Het doel was om ze te dwingen de zijkanten op te zoeken in balbezit. Zodra Dumfries of Blind de middenlijn passeerde, wilden we druk zetten op ze. Ons centrale blok moest daarbij compact staan. Ik denk niet dat Argentinië hetzelfde zal gaan doen."

Alfaro speelde dan weliswaar gelijk tegen Oranje, maar werd in de groepsfase uitgeschakeld door met 1-2 te verliezen van Senegal. Hij merkt op dat 'we' vaak de druk opvoeren, maar weinig kansen pakken om daaronder vandaan te komen. "Om dat tegen te gaan, schoven we Méndez een linie terug naar de verdediging, haalden we Caicedo naar de as en lieten we Valencia en Plata op de flanken spelen. Zo kregen wij de bovenhand en was Nederland niet meer in staat om druk te zetten."

Zijn intenties zijn in ieder geval duidelijk: hopen Argentinië een zo goed mogelijk beeld te hebben gegeven over de tegenstander van aanstaande vrijdag. "Dit was ons plan en het was niet zonder succes. De bondscoach van Argentinië zal zijn eigen plan hebben. Argentinië heeft alles in zich om een goede wedstrijd te spelen. De jongens maken een goed WK door en ik hoop dat ze zo doorgaan."