Exclusive

Mendy keept, Koulibaly verkozen boven De Ligt en Timber en Memphis 'gewoon' spits

Mendy keept, Koulibaly verkozen boven De Ligt en Timber en Memphis 'gewoon' spits

21-11-2022 10:00 Laatste update: 14:14

Het WK gaat bijna beginnen voor het Nederlands elftal. Het duel met Senegal staat op het programma. De Senegalezen kunnen niet beschikken over sterspeler Sadio Mané, maar hebben nog steeds over een erg sterk elftal. Wat als Oranje en Senegal samen één team zouden vormen? VoetbalNieuws laat je in VN's Teamcombo zien wat voor geweldig elftal er zou ontstaan.

Doelman: Edouard Mendy
De keeper maakt misschien niet zijn allerbeste seizoen door bij Chelsea, maar bij Senegal is hij de onbetwiste nummer één. In 24 interlands hield de doelman 14 keer de nul. Mede daardoor is Senegal de huidige titelhouder van de Afrika Cup. Bovendien startte Mendy geweldig bij Chelsea, door in zijn eerste seizoen als basisklant beslag te leggen op de Champions League. Oranje beschikt met Andries Noppert, Justin Bijlow en Remko Pasveer enkel over keepers met een beduidend mindere staat van dienst.

Rechtsback: Denzel Dumfries
Al jaren is Dumfries de onbetwiste nummer één op de rechtsbackpositie bij Oranje. Ook in dit gecombineerde elftal konden Youssouf Salaby (Senegal, Real Betis) en Jeremie Frimpong daar geen verandering in brengen. Het leek er nog even op dat de back van Internazionale de start van het WK moest missen wegens een knieblessure, maar gelukkig viel het mee. Op het vorige eindtoernooi van Oranje, het EK, was Dumfries de absolute uitblinker met twee goals en één assist in vier wedstrijden. Het is niet uitgesloten dat de oud-PSV'er dit WK weer op de voorgrond zal treden.

Centrale verdediger: Virgil van Dijk
In het centrum is Oranje-captain Van Dijk een gemakkelijke keuze. De centrale verdediger van Liverpool maakt zich op voor zijn eerste eindtoernooi met het Nederlands elftal en presteert al jaren op hoog niveau. Dit seizoen gaat het nog niet voor de wind met zijn club, maar zowel bij Liverpool als bij Oranje staat de voormalig runner-up van de Ballon d’Or niet ter discussie. Een basisplaats voor Abdou Diallo (Senegal, RB Leipzig) is dan ook niet aan de orde.

Centrale verdediger: Kalidou Koulibaly
De Senegalese stopper is net als Virgil van Dijk aanvoerder van zijn land. Koulibaly maakte deze zomer voor 38 miljoen euro de overstap van SSC Napoli naar Chelsea FC. De verdediger is onder manager Graham Potter niet zeker van een basisplaats, maar bij Senegal staat hij niet ter discussie. De ervaring van de Senegalees zorgt ervoor dat Matthijs de Ligt, Jurriën Timber en Nathan Aké op de bank zullen moeten plaatsnemen.

Linksback: Daley Blind
Op links in de verdediging start Blind. De verdediger maakt niet zijn beste seizoen door bij Ajax, maar in Oranje is hij een vaste waarde. Daarnaast wonnen de Amsterdammers vorig seizoen nog alles in de Champions League-groepsfase met Blind op linksback. Bovendien is er ook een gebrek aan concurrentie. Tyrell Malacia verloor zijn basisplaats bij Manchester United en is in Oranje vrijwel zeker van een plek op de bank, terwijl Senegal het papierwerk rondom AS Monaco-back Ismail Jakobs niet op tijd in orde kreeg.

Verdedigende middenvelder: Frenkie de Jong
De Jong is een van de eerste namen Van Gaal op het formulier zet en ook bij Senegal loopt er geen middenvelder van dat statuur rond. De spelverdeler begon dit seizoen op de bank bij FC Barcelona, maar hij vocht zich terug in de basis. Tegen Osasuna was De Jong nog beslissend met een geniale assist en inmiddels is Xavi ervan overtuigd dat de middenvelder de ideale opvolger van Sergio Busquets is. Over een basisplaats in dit elftal bestaat dan ook geen twijfel.

Verdedigende middenvelder: Idrissa Gueye
De oud-middenvelder van Paris Saint-Germain keerde deze zomer terug naar zijn oude club Everton en staat daar steevast in de basis. Gueye blinkt vooral uit in het verdedigende aspect en met een dribbelende De Jong naast zich zal hij die kwaliteiten nodig hebben. De Senegalees krijgt de voorkeur boven Teun Koopmeiners, Marten de Roon en Steven Berghuis omdat hij weet hoe het eraan toe gaat in de absolute top. Bovendien zou het elftal te aanvallend zijn als Berghuis in de ploeg zou staan.

Aanvallende middenvelder: Cody Gakpo
Mede omdat er bij Senegal louter verdedigende middenvelders worden opgesteld staat Gakpo in de basis. De PSV’er speelt in Eindhoven vooral linksbuiten, maar bij Oranje moet hij zich vooral focussen op de tienpositie. Gakpo is dit seizoen in 24 wedstrijden goed voor dertien goals en zeventien assists en krijgt daarom de voorkeur boven Steven Berghuis en Davy Klaassen. Bovendien verklapte Van Gaal op de persconferentie dat de kans groot is dat Gakpo zal gaan starten tegen Senegal.

Linksbuiten: Steven Bergwijn
De recordaankoop van Ajax begon het seizoen voortvarend, maar zakte na de eerste Champions League-nederlaag tegen Liverpool ver weg. Mede door de basisplaats van Gakpo op tien en natuurlijk de afwezigheid van Sadio Mané bij Senegal verzekert Bergwijn zich tóch van een basisplaats. De reden is simpel: de aanvaller levert altijd in Oranje de laatste duels en dat is iets wat Van Gaal erg belangrijk vindt.

Spits: Memphis Depay
De aanvaller kwam dit seizoen pas twee keer in actie bij FC Barcelona en scoorde daarin één keer. Bij Oranje is Memphis net als Bergwijn verzekerd van een basisplaats in de aanval. De nummer twee van de topscorerslijst van het Nederlands elftal lijkt niet te gaan starten tegen Senegal, omdat hij nog niet honderd procent fit is, maar een invalbeurt is niet uitgesloten. Senegalese spitsen als Bamba Dieng (Olympique Marseille) en Boulaye Dia (Salernitana) worden naar de bank verwezen omdat ze dit seizoen niet geweldig presteren en bovendien bij mindere clubs onder contract staan.

Rechtsbuiten: Ismaïla Sarr
Sarr was afgelopen zomer, net als de zomer ervoor, dichtbij een transfer naar Liverpool en bewijst dit seizoen ook waarom. In zeventien Championship-duels voor Watford was hij goed voor zes goals en drie assists. Vorig seizoen overlegde hij soortgelijke cijfers in de Premier League. Oranje beschikt momenteel niet over een échte rechtsbuiten. Alleen Berghuis heeft er jaren gespeeld, maar dat is nu net een speler die het bij Watford niet redde op die positie.

Bondscoach: Louis van Gaal
De oud-trainer won met Ajax, FC Barcelona, FC Bayern München, Manchester United en AZ de nodige prijzen en behaalde met het Nederlands elftal de derde plaats op het WK 2014. Het moge duidelijk zijn dat Van Gaal de geschiedenisboeken in gaat als een van de beste trainers ooit. Aliou Cissé staat pas aan het begin van zijn trainerscarrière. Het bondscoachschap bij Senegal is zijn eerst klus. Ondanks dat hij al wel de Afrika Cup won met zijn land, krijgt Van Gaal de voorkeur.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door voetbalnieuws.nl (@voetbalnieuws.vn)

Wie mis jij in de basis? Laat het weten in de reacties!