Nieuws

Infantino trekt van leer: 'Hebben jullie ooit de problematiek in Qatar aangekaart'

Infantino trekt van leer: 'Hebben jullie ooit de problematiek in Qatar aangekaart'

19-11-2022 10:35
1

FIFA-president Gianni Infantino heeft hard uitgehaald naar de Europese landen die felle kritiek hebben geuit jegens Qatar. Volgens de Zwitser moeten de westerse landen eerst in de spiegel kijken.

Infantino sprak over een dubbel moraal bij de Europese landen aangezien zij al langer zaken doen met de oliestaat. "Hoeveel Westerse bedrijven die voor miljarden dollars zaken doen met Qatar hebben ooit de problematiek van de arbeidsmigranten aangekaart. Het antwoord is nul. Want dat zou ten koste gaan van hun winsten. Maar de FIFA heeft dit wèl gedaan. Qatar heeft olie, maar nog veel belangrijker gas. Daarvoor staan alle landen in de rij zonder dat daarbij aandacht wordt gevraagd voor de positie van arbeiders." Infantino bestempelde de kritiek van Europa op arbeidsmigranten gehuld in shirts van grote voetballanden als racisme. "Mag iemand die eruit ziet als een Indiër niet juichen voor Spanje, Italië of Engeland? We weten hoe dit heet. Dit is puur racisme. Iedereen in de wereld heeft het recht om te juichen voor wie hij wil."

De FIFA-president stelt zelfs dat de Europese landen een voorbeeld kunnen trekken uit Qatar. "Waarheen gaan we dan met de wereld? Vergelijk het eens met de situatie in Qatar. Honderdduizenden arbeiders uit onderontwikkelde landen komen hier naar toe om hun droom waar te maken. Ze verdienen hier veel meer dan in eigen land en kunnen zo hun families onderhouden. Ze komen hier binnen op een legale manier. In Europa sluiten we onze grenzen en laten we geen werkers uit deze landen toe om legaal in onze landen te werken. Terwijl de leefomstandigheden van de illegale arbeiders in Europa ook niet best zijn. Als Europa echt zo begaan zou zijn met jonge arbeidsimmigranten, dan zou het hetzelfde kunnen doen als Qatar door hen legaal binnen te laten komen en hen een toekomst te geven door hen werk aan te bieden."